Asociācija rosinās atļaut tirgotājiem vienu brīvdienu strādāt bez ierobežojumiem, otru – nestrādāt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Tirgotāji aizvadījuši pirmās brīvdienas strikto ierobežojumu zīmē, kad lielu daļu preču kategorijas bija aizliegts tirgot – sākot ar Ziemassvētku rotājumiem un kancelejas precēm un beidzot ar alkoholu un cigaretēm. Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) pirmdien, 7. decembrī, valdībai iesniegs vairākus ierosinājumus, tostarp atļaut tirgotājiem vienu no brīvdienām strādāt bez ierobežojumiem, bet otru nestrādāt vispār.

Asociācija rosinās atļaut tirgotājiem vienu brīvdienu strādāt bez ierobežojumiem, otru – nestrādāt
00:00 / 03:39
Lejuplādēt
Aptaujātie mazumtirgotāji atzina, ka pircēji brīvdienās par ierobežojumiem bija saprotoši un starpgadījumu šajās brīvdienās bijis maz. Veikalu pārkārtošana prasīja papildu finanšu un darba resursus. Turklāt visam bija jāsagatavojas vienas nakts laikā, kas arī bijis papildu slogs.

 

Mazumtirdzniecības tīkla "Citro" pārstāvis Imants Kelmers atzina, ka izmaksu palielinājumu rada neskaidri, pēdējā brīdī pieņemti valdības lēmumi. Ja tirgotāji par gaidāmajiem ierobežojumiem būtu informēti savlaicīgi, tad izmaksas un darba resursu būtu iespējams līdzsvarot.

Kelmers uzvēra, ka visiem ir viens mērķis – tikt ārā no šīs krīzes, un valdība ir kapteinis, kas vada šo procesu, un tai lēmumi būtu jāpieņem savlaicīgi un apdomāti.

Kelmers teica, ka esošie ierobežojumi radīja pretēju efektu, proti, lielu pircēju pieplūdumu ceturtdien un piektdien, kad cilvēki veica apjomīgākus pirkumus, teju kā gatavojoties svētkiem, bet brīvdienās veikalu apmeklētāju skaits ievērojami saruka.

Šāda pircēju uzvedība bija novērojama arī “Maxima Latvija” veikalos.

"Apgrozījuma kritumu jau redzam vairākus mēnešus. Brīdī, kad brīvdienās aizslēdza tirdzniecības centrus, tad mūsu veikaliem, kas tajos atrodas, apgrozījums saruka līdz pat 36%. Tā ir papildus ietekme uz mūsu finanšu rezultātiem. Kopš marta gandrīz 40 pasākumu ieviešana mums ir izmaksājusi teju divus miljonus eiro. Tas, protams, ir papildu slogs. Īstermiņā mēs ar to rēķināmies un respektējam valdības lēmumus, kurus ieviešam paši par saviem līdzekļiem, jo arī mēs esam ieinteresēti, lai vīrusa izplatība apsīktu pēc iespējas ātrāk," sacīja "Maxima Latvija" pārstāve Liene Dupate.

LTA vadītājs Henriks Danusēvičs uzsvēra, ka pašreizējie ierobežojumi rada nevienmērīgu cilvēku plūsmu. Piektdienā tirgotāji apkalpoja par 20–50% vairāk pircēju, nekā ierasts. Savukārt brīvdienās veikalos cilvēku bija uz pusi mazāk nekā citkārt. Asociācija valdībai pirmdien piedāvās atļaut tirgotājiem vienu no brīvdienām strādāt bez ierobežojumiem, bet otru nestrādāt vispār. Šādi tiktu ietaupīts darba spēka resurss. Otrs priekšlikums ir saistīts ar gaidāmajām svētku brīvdienām.

"Atcelt aizliegumu pārdot svētku dienās – tad sanāk, ka ir četras, kad nevar tirgot, tad ir trīs dienas, kad var tirgot un atkal četras dienas, kad nevar. Sanāk, ka 11 dienas tiks saspiestas 3 dienās. Tas ir absurds gan no saprāta viedokļa, gan no cilvēku vēlmju ierobežošanas viedokļa," teica LTA vadītājs.

Danusēvičs uzsvēra arī pozitīvo – cilvēki ir pieraduši pie sejas maskām un tirgotājiem vairs nav jāaizrāda par to neesamību. Tāpat šajās brīvdienās rekordu apjomu jeb teju 100% pieaugumu piedzīvoja mazumtirgotāju interneta veikali.

Tiesa, ne visi iedzīvotāji šādi var pasūtīt preces, jo piegādes netiek nodrošinātas visā Latvijā.

Kurzemē neviens pārkāpums jaunajos tirdzniecības ierobežojumos netika konstatēts, arī TV Kurzeme aptaujātie uzņēmēji norādīja, ka viss noritējis salīdzinoši mierīgi, taču pašiem komersantiem vērojams ieņēmumu kritums. Iedzīvotāji jaunos ierobežojumus vērtē dalīti – vieni tos atbalsta, citi tos skarbi kritizē. 

Arī Zemgalē lauku veikalos brīvdienas aizvadītas mierīgi. Tērvetes novada veikalnieki gan pastāstīja, ka apgrozījums ir krities trīskārtīgi, tāpēc, iespējams, tiks apsvērta doma par darba laika saīsināšanu vai pat veikala slēgšanu brīvdienās.

KONTEKSTS:

Lai mazinātu cilvēku  drūzmēšanos tirdzniecības vietās iekštelpās un ārtelpās, valdība sēdē 1. decembrī nolēma brīvdienās un svētku dienās ierobežot preču tirdzniecība veikalos, degvielas uzpildes stacijās, tirgos un ielu tirdzniecībā.

Brīvdienās un svētku dienās varēs darboties tikai:

  • aptiekas (tajā skaitā veterinārās aptiekas);
  • veikali, kuros drīkst tirgot šādas preču grupas:
       pārtikas preces (izņemot alkoholu),
       higiēnas preces,
       degvielu.

Ekonomikas ministrijas tīmekļa vietnē vēlāk publicēts higiēnas preču saraksts, kuru tirdzniecība ir atļauta. Tāpat šeit publicētas atbildes uz tirgotāju biežāk uzdotajiem jautājumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti