Asociācija rosina izstrādāt likumu «ātro» kredītu regulēšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija aicina Ekonomikas ministriju un Saeimas deputātus izstrādāt atsevišķu likumu nebanku kreditēšanas nozares regulēšanai, LR un LTV informēja asociācijā.

Šāds ierosinājums izteikts, lai izveidotu nebanku kreditēšanas nozarei samērīgu regulējumu, kas pasargātu kredītņēmējus no negodprātīgas prakses un vienlaikus neradītu riskus nozares uzņēmumu ieiešanai pelēkajā zonā.

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas biedri uzskata, ka jaunajam likumam būtu jāreglamentē nebanku kreditētāju darbības tiesiskais pamats, licencēšanas un uzraudzības kārtība, datu aizsardzības kontrole, pakalpojumam atbilstošs maksātspējas izvērtēšanas mehānisms, patērētāju informēšanas kārtība, kā arī citi ar nozari saistīti jautājumi, tai skaitā stingrāku sodu noteikšana par nelicencētu darbību.

Asociācijas vadītāja Baiba Fromane norāda, ka pērn nebanku kredītus izmantoja aptuveni 175 000 Latvijas iedzīvotāju, kas skaidri parāda pieprasījumu pēc šī finanšu pakalpojuma.

“Ieviešot nesamērīgu regulējumu, nozares uzņēmumi var ieiet pelēkajā zonā, kas vēl vairāk radīs riskus patērētāju tiesību aizskārumam. Jau šobrīd virkni problēmu rada tieši nelicencētie uzņēmumi,” brīdina Fromane.

"Ātro" kredītu nozari šobrīd uzrauga Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC). Tā vadītāja LR un LTV iepriekš atzina, ka tieši maksātspējas vērtēšana ir galvenais jautājums, kuru šogad vajadzētu atrisināt arī likumdošanas ietvaros. Viņa ir kategoriska: ja 15 minūtēs kreditors nevar pārliecināties par cilvēka ienākumiem un spēju kredītu atmaksāt, šāds pakalpojums nevar tikt sniegts. „Neesmu pārliecināta vai patērētājam šo pakalpojumu vajag. Tas, ka viņam liekas kādā mirklī, ka viņam šo pakalpojumu 15 minūtēs vajag, tas nenozīmē, ka viņam tiešām vajag un ir tiesības uz šādu pakalpojumu 15 minūtēs. Jo galu galā uz hipotekāro kredītu 15 minūtēs jums nav tiesību. Ja viņi to nevar izdarīt, tāds pakalpojums manā skatījumā nav vajadzīgs sabiedrībai,” saka PTAC direktore Baiba Vītoliņa.

Viņa norāda, ka problēma ir arī pašu aizdevēju atbildībā, piemēram, izplatot maldīgas reklāmas.

"Mūsu skatījumā neviena no reklāmām, kas aicina cilvēkus iesaistīties, paņemt kredītu un dod par to kaut kādas dāvanas, bezmaksas picas vai koncertus, tā viennozīmīgi ir bezatbildīga aizņemšanās veicināšana,” uzsver Vītoliņa.

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija pārstāv uzņēmumus, kuriem ir vairāk nekā 80% no kopējās nozares tirgus daļas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti