Asociācija: Rīgā durvis aizvērušas vairāk nekā 20 viesnīcas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kopš Covid-19 krīzes sākuma Rīgā durvis aizvērušas vairāk nekā 20 viesnīcas. Daļa no tām darbu tā arī neatsāka pēc slimības pirmā uzliesmojuma, bet daļa par darbības pārtraukšanu uz laiku paziņojušas nesen. Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Jānis Naglis informēja, ka šīs viesnīcas Latvijas mērogam ir lielas, aptuveni ar 100 gultas vietām.

Tomēr šāda situācija ir likumsakarīga, jo galvaspilsētā esošajām viesnīcām 70% no ienākumiem  nodrošina ārvalstu viesi. Ņemot vērā ierobežojumus, kas ietekmē arī ceļošanas intensitāti, šī ienākumu sadaļa strauji kritusies.

Jānis Naglis: Par viesnīcu nozares situāciju
00:00 / 01:03
Lejuplādēt

Naglis norādīja, ka nākotnes scenārijs ar viesnīcu slēgšanu ir cieši saistīts ar to, vai nozarei izdosies saņemt atbalstu no valsts un pašvaldības.

Ja atbalsta nebūs, tad viesnīcu slēgšanas vilnis varētu turpināties un bezdarbnieku rindas papildinās seši līdz astoņi tūkstoši viesmīlības jomā strādājošo.

Naglis uzsvēra, ka viesnīcām dīkstāve ir sarežģīta, jo šajā laikā par komunālajiem pakalpojumiem ir jāmaksā, pretējā gadījumā ēka aizies postā. Turklāt pēc dīkstāves atsākt darbu nebūt nav viegli.  

Slēgt viesnīcu varbūt ir vienkāršāk, bet pēc tam atvērt ir sarežģīti, kaut vai nokomplektēt darbiniekus, kas strādā, jo viesnīcā ir jārēķina uz trijiem numuriem apmēram viens darbinieks, pauda Naglis.

Viņš sacīja, ka sarunas turpinās, un “atsaucība Ekonomikas ministrijā ir augsta, valdības līmenī es tā neteiktu, daudzas ierosmes pazūd, un dažas pavisam vienkāršas, kas, manuprāt, pārāk daudz resursu neprasa, kaut vai atjaunot šo maksātnespējas pieteikumu moratoriju, kas bija spēkā līdz 1. septembrim”.

“Protams, ir vēl daļa neizmantotās grantu naudas, bija piešķirts grants atalgojumam līdz 18 miljoniem eiro, 14 miljoni eiro  sadalīti, vēl palika 4, kuri jāpārdala, mēs pie jauniem kritērijiem strādājam. Ar Rīgas pašvaldību sarunas notiek par nekustamā īpašuma nodokļa samazināšanu,” informēja Naglis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti