Rīta Panorāma

Intervija ar Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci

Rīta Panorāma

Intervija ar Jāni Siliņu par festivālu "Patriarha rudens"

Intervija ar Valteru Bolevicu par ierosinājumu atcelt PVN kompensējamām un recepšu zālēm

Asociācija: Pacientu ieguvums no PVN atcelšanas kompensējamām un recepšu zālēm – 10,7 miljoni eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pacientu ieguvums no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) atcelšanas kompensējamiem un recepšu medikamentiem, ko vēlas panākt Starptautisko Inovatīvo farmaceitisko firmu asociācija (SIFFA), būs kopumā 10,7 miljonu eiro apmērā, par SIFFA aplēsēm Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja asociācijas izpilddirektors Valters Bolēvics.

Zāļu ražotājus pārstāvošās asociācijas izpilddirektors sacīja, ka Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas pagājušajā nedēļā konceptuāli paustais atbalsts un izteiktais lūgums valdībai izvērtēt SIFFA priekšlikumu par 0% likmes piemērošanu kompensējamiem un recepšu medikamentiem ir būtisks pavērsiens.

Pēc Bolēvica teiktā, asociācija pie šī jautājuma aktualizēšanas strādājusi visu šo gadu, ņemot vērā to, ka Latvijā PVN likme kompensējamiem un recepšu medikamentiem ir augstākā Eiropas Savienībā (ES). Kompensējamiem un recepšu medikamentiem PVN likme Latvijā pašlaik ir 12%. 

"Atceļot PVN recepšu un kompensējamām zālēm, par 4,3 miljoniem eiro samazināsies pacientu līdzmaksājumi. Tas ir tiešais ieguvums pacientu maciņos. Par 6,4 miljoniem eiro samazināsies to recepšu medikamentu cena, kas šobrīd netiek kompensēti nekādā apjomā (..)," klāstīja asociācijas pārstāvis.

Jautāts, vai zāļu tirgotavas pēc PVN atcelšanas attiecīgajiem medikamentiem atbilstoši samazinātu zāļu cenas, Bolēvics norādīja: "Tas samazinājums, ko izjustu iedzīvotāji, būtu 10,7 miljonu eiro apjomā". Viņš piebilda, ka zāļu ražotāju iespējas celt cenas ir minimālās. "Tā tendence ir tikai cenas samazināšana."

Bolēvics atgādināja, ka vienlaikus jāņem vērā arī tas, ka no šā gada oktobra 83 kompensējamiem medikamentiem cena samazināta par 20% un tikpat lielā mērā šo medikamentu cena samazināsies nākamgad. Pašlaik tiek runāts iespējām samazināt cenu vēl 31 medikamentam. Ja vienošanās netiks panākta, tad šie medikamenti tiks izslēgti no kompensējamo medikamentu saraksta.

"Lielā mērā varu apliecināt to, ka virknei šo medikamentu [cena] arī tiks samazināta," teica Bolēvics, piebilstot, ka cena tiks samazināta krietni vairāk nekā pusei no kopumā 31 medikamenta.

KONTEKSTS:

No pirmdienas, 1.oktobra, 83 dārgākajiem kompensējamajiem medikamentiem cena samazināsies par 20%, bet divi medikamenti pametīs valsts kompensējamo zāļu sarakstu. Cena tiks samazināta tiem medikamentiem, kas neiekļaujas šogad ieviestajā kompensējamo zāļu cenu "koridorā". Ar to noteikts, ka maksimāli pieļaujamā cena līdzvērtīgas efektivitātes zālēm ir līdz 100% virs lētāko zāļu cenas. 

Veselības ministrija (VM) lēsa, ka, pateicoties medikamentu cenu samazināšanas politikai, pacienti ietaupīs aptuveni 2,5 miljonus eiro gadā, un šo cenu samazinājumu izjutīs apmēram 250 000 pacientu. Kopumā kompensējamo zāļu sarakstā atrodas 116 medikamenti, kuru cena pārsniedz šo robežu. Par 31 valsts kompensējamo zāļu cenu samazinājumu Nacionālais veselības dienests vēl gaida informāciju no zāļu ražotājiem, norādīja VM.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti