Asociācija: Nākamgad stiprā alkohola cena varētu augt par 3 eiro litrā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ja Latvijā no nākamā gada marta plānotajā apjomā palielinās akcīzes nodokli alkoholam, ir sagaidāms cenu kāpums, un pircējiem veikalā par litru stiprā alkohola būs jāmaksā vidēji par 3 eiro vairāk, paziņojumā medijiem norādīja Latvijas Alkohola nozares asociācija (LANA).

Asociācija uzskata, ka tik liels cenas pieaugums ievērojami samazinās tirgus apjomu Latvijā un nodokļu ieņēmumus valsts budžetā.

Akcīzes nodokļa likmju paaugstināšana tika plānota nodokļa reformas ietvaros, ko valsts uzsāka 2017. gadā. Ar akcīzes nodokļa paaugstinājumu tika paredzēts kompensēt ieņēmumu samazinājumu citos budžeta posteņos. Plāns paredz palielināt stiprā alkohola akcīzi jau no 2020. gada 1. marta par 30%.

Pirmais akcīzes nodokļa paaugstinājums notika jau 2018. gada sākumā. Igaunijas parlaments no 2019. gada 1. jūlija samazināja akcīzes nodokli alkoholam par 25%, tādējādi apdraudot Latvijas pierobežas tirdzniecību. Latvijas valdība, reaģējot uz Igaunijas akcīzes nodokļa izmaiņām, samazināja akcīzes nodokli stiprajam alkoholam par 15% līdz 2020. gada martam.

“Ja Saeima paliks pie plānotā akcīzes nodokļa paaugstinājuma par 30% stiprajam alkoholam, Latvijā un Lietuvā būs dārgākais alkohols Baltijas reģionā. Savukārt vislētākais stiprais alkohols būs Polijā,” paziņojumā medijiem norādīja asociācijas izpilddirektors Dāvis Vītols. 

“Realitātē tas nozīmē, ka ne tikai uzplauks nelegālā alkohola tirdzniecība Latvijā un pilnībā izzudīs pierobežas tirdzniecība, bet arī strauji un ievērojami kritīsies gan akcīzes, gan pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumi. 2019. gada sākums skaidri parādīja, ka cilvēki Latvijā nepērk vairāk alkohola par augstāku cenu,” norādīja  Dāvis Vītols. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti