Eiro fokusā

Daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes programmā pieteikumi Latgalē veido 3 procentus

Eiro fokusā

Kam uzņēmējiem jābūt gataviem bezvienošanās breksita gadījumā

Top likumprojekts par fiziskās personas atbrīvošanu no parādsaistībām

Asociācija: Mazos parādus nedrīkst atlaist pilnībā – vajag simbolisku parādnieka līdzdalību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijā top likumprojekts par Fiziskās personas atbrīvošanu no parādsaistībām. Atšķirībā no jau esošā maksātnespējas procesa tas paredzēts iedzīvotājiem, kas saņem minimālo algu un kuru parādsaistības ir no 2000 līdz 5000 eiro. Latvijā ir ap 40 000 tā dēvēto mazo parādnieku, sacīja Finanšu nozares asociācijā, kas vienlaikus uzsvēra, ka nedrīkstētu parādniekus pilnībā atbrīvot no saistībām – vajadzētu būt simboliskai parādnieka līdzdalībai, sedzot 10%-15% aizdevuma.

Likumprojektu par Fiziskās personas atbrīvošanu no parādsaistībām izstrādā Tieslietu ministrija (TM). Tās valsts sekretāra vietniece Laila Medina skaidroja, ka līdz šim maksātnespējas procesu varēja iziet personas, kuru kredītsaistības ir lielākas par 5000 eiro. Jaunais likumprojekts attieksies uz cilvēkiem ar zemiem ienākumiem, kuru kredītsaistības ir no 2000 līdz 5000 eiro.

Veicinātu ēnu ekonomikas mazināšanos

"Ir virkne cilvēku, kuriem pašreizējais maksātnespējas regulējums nav pieejams izmaksu dēļ, arī tāpēc, ka minimālajai parāda summai jābūt 5000 eiro. Tāpēc mēs arī piedāvājam īpašu likumprojektu cilvēkiem ar ļoti zemi ienākumiem, kā risināt viņu finansiālās problēmas. Ja persona atbilst visiem kritērijiem, parādi tiek atlaisti. To varētu izdarīt pusgada laikā no pieteikuma iesniegšanas notāram, līdz būs izvērtēti visi dokumenti un varētu pieņemt lēmumu par atbrīvošanu no saistībām. Bet ir viens svarīgs papildus nosacījums – mēs uzliekam par pienākumu personai apgūt finanšu pratību  un iemācīties organizēt savas finanses," stāstīja TM pārstāve.

Cik Latvijā ir fizisku personu, kam ir problēmas ar nelielu kredītu atdošanu? Latvijas Bankas ekonomists Andrejs Kurbatskis stāstīja – pēc Latvijas Bankas kredītreģistra datiem, tādi ir vismaz 16 000. Reģistrā gan ir dati tikai par banku un līzinga kompāniju parādniekiem.

"Kopumā iniciatīvas, kas vērstas uz aizņēmēju maksātspējas uzlabošanu, ir vērtējams pozitīvi, tomēr no valsts puses arī ir ļoti svarīgi dot pareizus stimulus gan aizņēmējam, gan aizdevējam. Piedāvātais likumprojekts varētu palīdzēt aizņēmējam ar zemiem ienākumiem rast kaut kādu risinājumu, lai atjaunotu maksātspēju.

Tas ļautu salīdzinoši lielai aizņēmēju grupai atgriezties aktīvajā ekonomiskajā apritē un ilgtermiņā veicinātu arī ēnu ekonomikas mazināšanos.

Tas neprasītu pārāk lielas izmaksas. No vienas puses, šķiet, ir zināms risks, ka daži aizņēmēji var  izmantot šo atvieglojumu, lai apzināti neatmaksātu savus kredītus. Tomēr likumprojektā ir paredzēti pasākumi, lai mazinātu šo risku. Piemēram, persona var izmantot šo opciju tikai vienu reizi mūžā. Šāds likums veicinās arī aizdevējus, tai skaitā nebanku kreditētājus, īstenot atbildīgāku kreditēšanas politiku," teica Latvijas Banka  ekonomists.

Asociācija: Tā nedrīkst būt parādu piedošana

Finanšu nozares asociācijas jurists Edgars Pastars stāstīja – ja pieskaita nebanku jeb "ātro" kredītu parādniekus, problēmas ar 2000 līdz 5000 eiro lielu kredītsaistību izpildi ir apmēram 40 000 iedzīvotāju. Arī citas pasaules valstis cilvēkiem ar zemiem ienākumiem piedāvā līdzīgus risinājumus parādu norakstīšanā. Pašam procesam jābūt vienkāršam un lētam.

"Nedrīkstam administratīvās izmaksās uz notāru un tiesnešu atalgojumu, juristu darba laika stundām tērēt vairāk, nekā ir pats parāds, tādēļ šim procesam jābūt maksimāli vienkāršam, bet arī ne pārāk vienkāršam. Tā nav un nedrīkst būt parādu piedošana. Tas ir maksātnespējas process, kur ir nosacījumi, ierobežojumi, prasības, kas ir jāizpilda. Es to nesauktu par parādu piedošanu vai atlaišanu, bet gan par mazo maksātnespējas procesu. Nav jāizpārdod cilvēka katra mazākā kustamā manta. Personai drīkstētu palikt arī kāds vecāks, lētāks automobilis. Piemēram, daudzbērnu ģimenei paliktu auto, kas maksā 2000, 1000 eiro. Protams, kāda summa pēc šī procesa beigām būtu nedaudz jāsedz – kādi 10%,15% aizdevuma, lai vismaz būtu simboliskā līdzdalība, nevis lai ir tā, ka var viegli paņemt un viegli atdot.

Likumprojekts paredz, ka cilvēkiem nav jāvēršas tiesā, notārs būtu daudz labāks risinājums. Par mānīšanos paredzēta atbildība, arī kriminālatbildība.

Kas noteikti būtu jāparedz  – iespēja pašai personai ielikt sevi sarakstā, ka ir aizliegts izsniegt aizdevumu, līdzīgi kā tas ir iekļūšanai azartspēļu zālēs," teica Pastars.

Šobrīd likumprojekts par Fiziskās personas atbrīvošanu no parādsaistībām ir izsludināts valsts sekretāru sanāksmē. TM pārstāve skaidroja, ka jau rudenī tas nonāks valdībā. Likumprojektā vēl ir iespējamas izmaiņas, bet par galvenajiem principiem vienošanās esot panākta.

Plānots, ka likumprojekts stāsies spēkā 2020. gada 1. janvārī.

KONTEKSTS:

TM augusta vidū nāca klajā ar piedāvājumu ieviest mehānismu, kas ļautu atbrīvot no parādsaistībām personas ar zemiem ienākumiem, kuru parāds ir no 2000 līdz 5000 eiro. Pieteikumu par atbrīvošanu no parāda vērtēs zvērināts notārs, taču pirms pieteikuma izskatīšanas fiziskai personai būs pienākums apgūt finanšu pratības kursus. Savukārt pēc atbrīvošanas no parādsaistībām personai arī būs ierobežojums noteiktu laika posmu uzņemties jaunas parādsaistības, kuru apmērs pārsniedz vienas minimālās algas apmēru.

Par pieteikumu būtu jāmaksā nodeva par notariālo darbību izpildi 3,56 eiro un notāra taksi par pieteikuma izskatīšanu 100 eiro apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti