Asociācija: Latvijai jāgatavojas tiesvedībai Norvēģijā aizturētā zvejas kuģa lietā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Nākamajā nedēļā gaidāmi konkrēti Latvijas lēmumi saistībā ar Norvēģijā aizturētā Latvijas zvejas kuģa lietu, prognozē Eiropas Savienības (ES) Krabju zvejas asociācijas pārstāvis Didzis Šmits. Viņš norādīja, ka sagaida to, ka Latvijas valdība sāks gatavoties prasības iesniegšanai starptautiskajā tiesā, lai risinātu šo jautājumu. 

Aizturētais Latvijas sniega krabju zvejas kuģis "Senators" arī šobrīd atrodas Norvēģijā, Kirkenesas ostā. Par tā atbrīvošanu Norvēģija noteica 180 000 eiro lielu sodu. Latvija šo sodu maksāt negrasās un savu vainu neatzīst. Šobrīd Norvēģijā turpina uzturēties arī uz kuģa strādājusī 30 cilvēku komanda.

Šmits zināja teikt, ka Zemkopības ministrija kopā ar Ārlietu ministriju gatavojot informatīvo ziņojumu šajā lietā. Pēc tam Norvēģijā aizturētā Latvijas zvejas kuģa lietā varētu sekot valdības lēmums, kas, visticamāk, varētu būt nākamnedēļ vai aiznākamnedēļ.

Ja Norvēģija nepiekāpsies – "turpinās uzturēt savu unikālo skatījumu uz šo zvejas reģionu", tad, iespējams, nekas cits neatliks kā vērsties starptautiskajā tiesā Hāgā, lai tā izšķir strīdu. Tad valdībai būtu jāpieņem lēmums par vēršanos tiesā un jāsāk gatavoties prasības iesniegšanai.

Asociācija: Latvijai jāgatavojas tiesvedībai Norvēģijā aizturētā Latvijas zvejas kuģa lietā
00:00 / 01:50
Lejuplādēt

"Nevienam nav pašmērķa ar kādu tiesāties. Es domāju, ka norvēģiem ir visas iespējas šo jautājumu ar mums atrisināt arī līdz tiesai (..)," teica Krabju zvejas asociācijas pārstāvis.

Tāpat, pēc Šmita teiktā, būtu jāpanāk, lai ES tiktu izstrādāts kompensācijas mehānisms kuģiem, kas nevar pildīt savas likumiskās tiesības, līdz šādi strīdi tiek izšķirti. Šada mehānisma izstrāde gan būtu visai ilgs process.

Jau ziņots, ka saistībā ar sniega krabju zveju Norvēģijas teritorijas Svalbāras (Špicbergenas) ūdeņos arestēts Latvijas zvejas kuģis "Senators" un 30 tā apkalpes locekļi.

Jebkuru dabas resursu ieguve Špicbergenas vai Svalbāras reģionā noteikta pēc 1920.gada Parīzes līguma, kas noslēgts starp 42 valstīm, tai skaitā Latviju. Latvija uzskata, ka, aizturot tā zvejas kuģi, Norvēģija šo līgumu pārkāpusi. Tāpēc Latvijas Ārlietu ministrija iesniegusi Norvēģijai notu par to, ka nepieciešams atbrīvot Latvijas kuģi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti