Asociācija: Latvija var pārvērsties par bankrota tūrisma zemi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Ja Latvija pieņems Saeimā topošās izmaiņas maksātnespējas likumā, Latvijā būs visliberālākais maksātnespējas process privātpersonām, vēsta Latvijas Radio. Maksātnespējas administratoru asociācijā brīdina, ka Latvija var pārvērsties par bankrota tūrisma zemi.

Latvijā maksātnespējas procesā atrodas divi ar pusi tūkstoši cilvēku, un daļa no tiem ir arī Lietuvas un citu Eiropas valstu iedzīvotāji, kuri izvēlējušies bankrotēt un tikt vaļā no parādsaistībām tieši Latvijā. Ja iepriekš kā parādu jūgā nonākušo paradīze tika slavināta Anglija, tuvākajā laikā situācija varētu mainīties, ja Saeima pieņems pašreiz apspriešanā esošos grozījumus, ka Latvijā maksātnespējas procesu paveic gada laikā. Tas būs pretimnākošākais parādniekiem maksātnespējas likums Eiropā, to izpētījusi Latvijas Komercbanku asociācija. Asociācijas pārstāvis Kazimirs Šļakota stāsta, ka tomēr arī mums maksātnespējas lietās būtu ko mācīties no citām valstīm.

„Redzams, ka pirms tam nav notikušas pietiekošas sarunas. Dažreiz tas ir spontāns lēmums: kad vairs nevaru pavilkt to visu, šķiros no tā un eju uz maksātnespēju. Pirmkārt, mēs piedāvājam, ka pirms tam obligāti jābūt sarunu procedūrai. Pusēm jāizrunā savā starpā, kā tās domā risināt. Otrkārt, piedāvājam opcijas, ka cilvēkam ir tiesības arī maksātnespējas procesā izvēlēties, ko viņš sev grib paturēt, kas viņam ir svarīgs. Protams, viņam ir jārēķinās, ka pēc tam, kad pārējās saistības būs norakstītas, šīs saistības atjaunosies pilnā mērā vai daļēji,” skaidro Šļakota.

Maksātnespējas administratoru asociācijas padomes loceklis Ilmārs Krūms brīdina, ka pašreiz Saeimā apspriestajā likuma versijā Latvija var pārvērsties par bankrota tūrisma zemi. „Pārāk īsi termiņi var arī būt bīstami Latvijas ekonomikai gan ar kredītprocentu likmju augšanu, gan ar tiesvedību tūrismu. Tas var ievērojami palielināt noslodzi tiesu sistēmai,” stāsta Krūms. Maksātnespējas administratori uzskata, ka pašreiz spēkā esošais likums ir labākais kompromiss visām pusēm, bet Saeimas vairākums - divi opozīcijas un divi valdošās koalīcijas spēki - atbalsta maksātnespējas procedūras mīkstināšanu privātpersonām.

Komercbanku veiktais pētījums liecina, ka lielākoties Eiropā maksātnespējas process privātpersonām ilgst četrus gadus, ir valstis, kur tas ir pat septiņus gadus garš laiks, kurā daļa no saviem ienākumiem pēc visas mantas pārdošanas jāatdod kreditoriem. Kaimiņos Igaunijā privātpersonu bankrota procedūra ilgst vienu līdz divus gadus, kuras laikā vienkārši pārdod mantu, bet pēc tam vēl atkarībā no parādu lieluma trīs līdz septiņus gadus jāmaksā kreditoriem. Lietuvā maksātnespējas ilgums ir no piecarpus līdz sešarpus gadiem.
Savukārt Somijā iespējams veikt fiziskas personas parādu pielāgošanu, dodot iespēju veikt norēķinus ar kreditoriem pēc īpaša grafika, ievērojot, cik cilvēks ir spējīgs reāli maksāt, turklāt nepārdodot mantu.

Turpretim Nīderlandē bankrota procedūrā tiek pārdota visa manta, bet no parādiem vienalga nav iespējams tikt vaļā, pēc tam jāturpina maksāt līdz pat pēdējam centam. Slovākijā pieejama maza apmēra bankrota procedūra, kas ir vienkārša un ātra, bet tikai tad, ja parādu summa nav lielāka par 165 tūkstošiem eiro.

Savukārt daudz slavētajā Lielbritānijā pēc vienkāršās un ātrās bankrota procedūras cilvēkiem ir liegts būt par uzņēmumu vadītājiem un ieņemt valsts amatus. Arī komercbanku asociācija rosina, ka Latvijā vajadzētu ko līdzīgu, kā arī neļaut maksātnespēju piemērot tiem cilvēkiem, kuri nodarbojas ar valsts naudas dalīšanu - Saeimas deputātiem, ministriem, valsts amatpersonām un līdzīgi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti