Asociācija: Klientu skaits viesnīcās lēni pieaug, bet joprojām ir ļoti zems

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Klientu skaits viesnīcās un viesu namos lēni pieaug, bet joprojām ir ļoti zemā līmenī, informēja Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijā. Viesu namos vēl valda apjukums par to, kā organizēt pasākumus, iekļaujoties visās drošības prasībās. Bet viesnīcas ļoti cer uz vairāku valstu robežu atvēršanu vasarā. Tomēr, lai sasniegtu pagājušā gada apjomus, vēl esot ļoti tālu. 

Asociācija: Klientu skaits viesnīcās lēni pieaug, bet joprojām ir ļoti zems
00:00 / 03:01
Lejuplādēt

Līdz ar Baltijas iekšējo robežu atvēršanu un citu ierobežojumu mazināšanu mazliet lielāka rosība sākusies viesu namos un viesnīcās. Par viesu namiem gan lielāku interesi izrāda tieši vietējie – daudzi plāno Jāņus, dzimšanas dienas un citus atpūtas pasākumus, cerībā, ka pēc 9. jūnija drīkstēs pulcēties lielāks skaits cilvēku un pasākumi iekštelpās varēs notikt ilgāk.

Viesu namā "Kārumnieki" var uzņemt nelielas cilvēku grupas līdz 35 cilvēkiem.

"Protams, ka cilvēki ir atmodušies. Un cilvēki jau ir diezgan pragmatiski. Arī tad, kad vīrusa pasākumi bija visā plaukumā, tāpat interesējās, kas notiek vasarā, kas notiks vasaras otrajā pusē. Jo neviens jau netic, ka ilgāk par jūliju tas pat sliktākajā gadījumā varētu turpināties," pastāstīja īpašnieks Vents Horsts.

Viņš uzskata, ka pašreizējie noteikumi nav vienlīdzīgi dažādām nozarēm. Turklāt, ja joprojām drīkstēs pulcēties līdz pusnaktij, tad īpašu uzlabojumu nozarē nebūs.

Viesnīcu operatora SIA "Mogotel" tīklā ir 16 viesnīcas, no tām šobrīd strādā divas. Viesnīcas saņem pāris desmitus rezervāciju dienā uz tekošo mēnesi.

"Kopš robežu atvēršanas dzīvojošo viesu skaits ir līdz 5% no pagājušā gada apjoma šajā pašā periodā, kas nozīmē, ka mēs esam diezgan tālu, lai sasniegtu apjomus, par ko mēs varējām runāt pagājušajā gadā. Protams, ir runa par Lietuvas un Igaunijas viesiem. Cilvēki sāk plānot arī komandējumus vai vienkārši izbraukt no savām mājām," stāstīja uzņēmuma Pārdošanas departamenta vadītāja Sanda Roze.

Viņa uzsvēra, ka, lai gan vairākas valstis plāno atvērt robežas, grupu bizness būšot ļoti ierobežots. Jo grupu braucienus visvairāk iecienījuši seniori. Svarīgi viesnīcām tagad būs nodrošināt draudzīgas cenas un augstu drošības līmeni, piemēram, daudz biežāk tīrot liftus.

Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Jānis Pinnis pastāstīja, ka inerce nozarē ir, bet tā būs lēna.

"Tādā ļoti mazā mērogā dzīve atgriežas normālās sliedēs. Ja mēs šos cilvēkus, kas ir gatavi atpūsties un doties biznesa braucienos, ja mēs to skaitli varētu reizināt ar 20, tad jau mēs būtu pavisam apmierināti. Skaidrs, ka nozare gaida vēl jaunu valstu pievienošanos [robežu atvēršanai]. Skatāmies uz Rietumeiropas centieniem šobrīd atvērt bezkarantīnas robežas. Un domāju, ka Baltijas valstis būtu gatavas piebiedroties jebkuram šādam valstu klubiņam," norādīja Pinnis.

Asociācijas prezidents atzinīgi vērtē Ekonomikas ministrijas piedāvātos nozares atbalstīšanas rīkus. Bet vēl turpinās sarunas par PVN likmes samazināšanu nozarei.

KONTEKSTS:

Tūrisma nozari arī Latvijā būtiski ietekmējusi Covid-19 infekcijas izplatība, kuras ierobežošanai Latvijā 12. martā izsludināja ārkārtējo situāciju un tika noteikts daudz aizliegumu, tostarp attiecībā uz pasažieru pārvadājumiem.  Vēlāk ārkārtējā situācija pagarināta līdz 9. jūnijam, un ir mīkstināti iepriekš noteiktie striktie ierobežojumi. Mazinoties saslimstībai, no 15. maija nolemts, ka Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāji var brīvi šķērsot Baltijas valstu robežas, neievērojot 14 dienu pašizolāciju.

Ekonomikas ministrija piedāvā atbalsta mehānismus izmitināšanas un ēdināšanas sektoriem, rosinot ieviest grantus uzņēmumu darbības saglabāšana un bezprocentu aizdevumus. Bija rosināts arī samazināt PVN tūrisma nozarei, bet tas Saeimā atbalstu neguva.

Ēdināšanas un izmitināšanas sektoros zaudējumi kopš marta vidus sasniedz vismaz 77 miljonus  un vislielākās problēmas šobrīd rada apgrozāmo līdzekļu trūkums.  Abos sektoros tiešā veidā ir cietuši aptuveni 4000 mazo un vidējo uzņēmumu, radot katastrofālu situāciju darba spēka jomā – ietekmēti ir apmēram 40 000 darbinieku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti