Asociācija: Jaunu auto cenas tuvākajā laikā varētu kāpt par 8%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Jaunu automašīnu cenas tuvākajā laikā varētu kāpt par 8%, tā prognozējusi Auto asociācija. Tikmēr, paklausot Valsts kontroles revidentu aizrādījumiem un ņemot vērā pēdējā laikā vērojamo inflāciju, turpmāk par daudziem Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) pakalpojumiem maksāsim nedaudz dārgāk. Būtiskāk cenas augs ekskluzīvākām lietām, piemēram, vēlmei pēc īpašas numurzīmes. Tomēr CSDD pakalpojumu sadārdzināšanās ir tikai maza daļa no augošajiem izdevumiem, kuru dēļ braucieni ar automašīnām kļūst arvien dārgāki.

Asociācija: Jaunu auto cenas tuvākajā laikā varētu kāpt par 8%
00:00 / 04:46
Lejuplādēt

Valdības pieņemtie grozījumi CSDD cenrādī paredz izmaiņas tādiem pakalpojumiem kā transportlīdzekļa vadīšanas eksāmens, elektroauto uzlāde CSDD tīklā, elektroskrejriteņa reģistrācija un citiem. Piemēram, vadīšanas eksāmena cena kāps par 5 eiro, pietuvojoties 30 eiro. Par 4 eiro sadārdzināsies mopēda vadīšanas teorijas eksāmena cena, bet teorētiskais eksāmens braucamajiem un kuģošanas rīkiem pat kļūs par vairāk nekā vienu eiro lētāks.

Direkcijas pārstāvis Mārtiņš Mālmeisters skaidroja, ka izmaiņas ieviestas, jo to sen nav bijis, kā arī inflācijas dēļ: "Cenrādis vairākās pozīcijās nebija caurskatīts kopš 2013. gada. Dažas pozīcijas tika pamainītas 2015. un arī 2018. gadā. Būtībā cenas CSDD pakalpojumiem neatbilda vairs tai situācijai, kāda patlaban ir tirgū. Cenas ir mainītas uz augšu tiem pakalpojumiem, kur visvairāk ir nepieciešams kvalificēts un sertificēts cilvēku resurss, kas nodrošina, piemēram, kvalifikācijas eksāmenus, reģistrācijas jautājumus un numuru salīdzināšanas jautājumus."

Cena nedaudz samazināta pozīcijās, kur mazāk vajadzīgs cilvēka darbs. Savukārt būtiskāk cena augs elektromobiļu uzlādei CSDD tīklā.

"Līdz pagājušajai nedēļai, lai uzlādētu elektromobili "eMobi" tīklā, bija fiksēta maksa, kas netika mainīta kopš 2018. gada. Taču šo četru gadu laikā elektroenerģijas cenas ir pieaugušas gandrīz vai desmitkārtīgi. Līdz ar to turpmāk cena tiks caurskatīta vienreiz mēnesī un ir piesaistīta biržas cenai," atzīmēja Mālmeisters.

Savukārt, piemēram, maksa par izvēles numuriem lielā pieprasījuma dēļ ir kāpināta no 150 uz 300 eiro.

Kamēr tādu numuru izvēle ir uzskatāma par sava veida ekstru, bez kā var iztikt, daļai autovadītāju bez izvēles iespējām nākas samierināties ar augošajām degvielas cenām. Kopš augusta beigām līdz ar nelielo kritumu tās gan turējās stabili, pagājušajā nedēļā varēja vērot pat papildu kritumu par vienu procentpunktu, savukārt pašlaik tās svārstās par vienu vai pāris centiem litrā. 

Ņemot vērā tēriņu nenoteiktību, piebremzējies arī auto tirgus. 

Latvijas Lietoto automašīnu tirgotāju asociācijas prezidents Uģis Vītols pastāstīja, ka cenas lietotiem braucamajiem līdz šim daudz mainījušās nav, taču vērojams, ka no citām Eiropas valstīm pie mums ieved spēkratus ar jau lielāku nobraukumu, bet par it kā tām pašām cenām.

Auto asociācijas eksperts Krišs Lipšāns norādīja, ka lietoto auto tirgus pēdējā gada laikā piedzīvojis gandrīz 10% kritumu. Jaunas mašīnas gan pērkam vairāk.

"Būtiski ņemt vērā, ka tas ir tieši uz elektroauto rēķina. Ja mēs skatāmies elektroauto, salīdzinot šī gada deviņus mēnešus ar pagājušā gada deviņiem mēnešiem, tad reģistrēto jauno elektroauto skaits ir pieaudzis par 143%. To varētu vērtēt pēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības atbalsta programmas (..), kur tika sniegti granti šādu transportlīdzekļu iegādei," atzīmēja Lipšāns.

Līdz šim gadam 80% no visiem elektroauto iegādājās juridiskās personas, bet nu jau privātpersonas pērk gandrīz pusi no visiem elektromobiļiem.

Lipšāns norādīja: "Ja mēs runājam par transportlīdzekļu cenām, tad tās jau principā dažviet ir palielinātas.

Proti, daži tirgotāji nedaudz jau ir paaugstinājuši cenas, bet tuvākajā laikā varētu novērot arī jaunu vieglo transportlīdzekļu izmaksu 6% līdz 8% pieaugumu.

Tas, protams, ir pamatots ar visiem tiem apstākļiem, kas redzami citur Eiropā un Latvijā – elektroenerģijas cenas, degvielas cenas, transporta un loģistikas izmaksas. Tāpēc ir sagaidāms pirkuma izmaksu pieaugums jauniem automobiļiem."

Tomēr vēl kādi Auto asociācijas dati uzrāda tuvojošos ekonomiskās krīzes sākumu. Proti, asociācijas rīcībā esošā informācija liecinot – pēdējā mēneša laikā aug par parādiem atņemto lietoto auto skaits, turklāt tādu, kas iegādāti, izmantojot ātro kredītu firmu finansējumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti