Rīta Panorāma

Vakcīnas varēs ražot drošāk un ātrāk

Rīta Panorāma

"Pavasaris" Dailes teātrī

Sertifikātu nozīme darba tirgū

Asociācija: Darba tirgū Latvijā diskriminē divas grupas – jauniešus un cilvēkus virs 50 gadiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Neraugoties uz to, ka daudzās nozarēs trūkst darbaroku, Covid-19 pandēmijas laikā nereti darbinieki baidās pazaudēt līdzšinējo darbu, ko varētu skaidrot ar to, ka Latvijā darba tirgū ir divas diskriminētas cilvēku grupas – jaunieši pēc vidusskolas beigšanas un cilvēki vecumā virs 50 gadiem. Tā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" norādīja Latvijas personāla vadīšanas asociācijas valdes priekšsēdētāja Eva Selga.

Viņa sacīja, ka cilvēki virs 50 gadu vecuma nereti jūt, ka darba devējiem ir vēlme ņemt darbā jaunākus padotos, taču norādīja, ka Latvijā vajadzētu strādāt uz tiem cilvēkiem, kas ir pieejami, un izmantot visu darba resursu.

Tomēr, zinot, ka pastāv šī diskriminācija, cilvēki gados baidās pazaudēt esošo darbu.

Tāpēc Latvijā Covid-19 pandēmijas laikā nav novērota tendence, ka cilvēki steidz mainīt darbu.

Tāpat vēl viena diskriminētā grupa ir jaunieši pēc mācību beigšanas, kuriem nav darba pieredzes, un darba devēji nereti viņus izvairās pieņemt, jo nevēlas ieguldīt laiku apmācīšanā.

Runājot par situāciju darba tirgū Covid-19 pandēmijas laikā, Selga norādīja, ka darba pārrunās patlaban ir divi galvenie jautājumi – kādā režīmā darbinieks gribēs strādāt, proti, klātienē vai attālināti, un vai darba meklētājam ir Covid-19 vakcinācijas sertifikāts, jo tā ir obligāta prasība klātienē strādājošajiem.

Viņa arī norādīja, ka pandēmija mainījusi mūsu darba vidi, attiecības, struktūru. Ja par attālināto darbu kādreiz runājām atsevišķos gadījumos, tad tagad tas būs uz palikšanu, un vadītājiem būs jāapgūst vadības prasmes, gan strādājot ar tiem darbiniekiem, kuri ir klātienē, gan attālināti strādājošajiem, gan arī padotajiem, kuri izvēlas tā dēvēto hibrīdmodeli – dažas dienas darboties klātienē, dažas – no mājām.

Selga skaidroja, ka šo pārmaiņu dēļ darbs būs vairāk vēsts uz rezultātu un savstarpēju uzticēšanos, bet no darbiniekiem tas prasa disciplīnu, savukārt no vadītājiem – spēju paļauties uz padotajiem.

Viņa norādīja, ka "diktatoriskais stils" no vadības puses nestrādā un šādi vadītāji negūst labus rezultātus no saviem darbiniekiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti