Rīta Panorāma

Intervija ar Normundu Krapsi

Rīta Panorāma

Intervija ar izglītības un zinātnes ministru Kārli Šadurski

Intervija ar Mārtiņu Bičevski

Asociācija: Banku klientu iztaujāšana ir pasaules prakse

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pildot jaunas likuma prasības un cenšoties noskaidrot politiski nozīmīgas personas, bankas turpinās aptaujāt visus savus klientus, bet tā ir normāla pasaules prakse, un banku noslēpuma nodrošināšana joprojām ir svarīga. Bet kopumā banku darbībā ir vērojama tendence uz lielāku  caurspīdīgumu, intervijā LTV “Rīta panorāmai” sacīja Latvijas Komercbanku asociācijas prezidentam Mārtiņš Bičevskis.

Saskaņā ar jaunajām likuma prasībām jau no 1.jūlija katram jaunam bankas klientam Latvijā būs jāaizpilda padziļināta anketa, bet no 1.decembra šādas informācijas apkopošana atteiksies uz visiem klientiem, tāpēc šobrīd bankas pakāpeniski sāk  aptaujāt klientus, lai identificētu politiski nozīmīgas personas.   

Katrai bankai tas ir individuāls pienākums, jo valsts izvēlējās šādu regulējumu, un vienotā saraksta nav, tāpēc arī klientiem, kuriem ir konti vairākās bankās, būs jāaizpilda vairākas anketas, skaidroja Bičevskis.  

Šobrīd valsts vēlas ierobežot korupciju, un šī ir tendence visā pasaulē, ka negodīgas  amatpersonas savos finanšu darījumos iesaista radus un draugus, tieši tāpēc šobrīd likums prasa stingrāk kontrolēt plašāku personu loku, un valsts vēlas, lai bankas precīzi apzina šos cilvēkus, skaidroja Bičevskis.

Klientu sniegtā informācija būs banku rīcībā, un bankas zinās, kuru personu darījumiem jāpievērš lielāka uzmanība, un, ja radīsies jautājumi, banka varētu lūgt izskaidrot kādus darījumus. Līdzīgi notiek arī citur Eiropā un pasaulē, tā nav jauna prakse, jo visā pasaulē ir tendences virzībai uz caurspīdīgumu ikdienas banku darbā, norādīja asociācijas vadītājs.

Viņš arī atgādināja, ka banku noslēpums joprojām ir viens no svarīgākiem principiem un tikai tā nodrošināšana veido uzticību bankām, neatkarīgi no tā, kādus pienākumus noteiks valsts.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Jau ziņots, ka  līdz gada beigām visi Latvijas iedzīvotāji, kuriem ir konti bankās, saņems anketas, ar kuru palīdzību kredītiestādes, kā to prasa nesen pieņemtie grozījumi likumā pret  naudas atmazgāšanu, mēģinās noskaidrot, vai persona ir politiski nozīmīga. Daži jautājumi klientiem var likties pārāk personiski, bet banku asociācija aicina izturēties ar sapratni un skaidrot visu, kā ir.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti