Asociācija: «Ātro kredītu» likmes griesti mainīs tirgu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš prognozē, ka Saeimas iecere ierobežot kredīta kopējās izmaksas līdz 0,07% dienā no kredīta summas mainīs tirgu un īstermiņa aizdevumi nebūs pieejami.

Āboltiņš Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” pauda, ka pastāv bažas, ka likmes griesti spēcīgi mainītu pakalpojumu struktūru, jo daudzi aizdevēji vairs nevarētu izsniegt nelielus aizdevumus, piemēram, 300 eiro uz 3 mēnešiem vai pusgadu, jo likme nesegtu kredīta izsniegšanas izmaksas.

Šādā gadījumā, visticamāk, tirgū būtu pieejami tikai lielāki kredīti uz garāku termiņu, pauda Āboltiņš.

Viņš arī sacīja, ka citus Saeimas ierosinājumus nozare atbalsta, piemēram, par datu apmaiņu, lai katram aizdevējam būtu pieejama visa informācija par cilvēka kredītsaistībām. 

KONTEKSTS: 

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā 14.augustā otrajā lasījumā atbalstīti grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas paredz stingrākus ierobežojumus nebanku kredītdevējiem, informēja parlamentā. Grozījumi var pamatīgi iedragāt "ātro kredītu" biznesu.

Grozījumi paredz, ka kredīta kopējās izmaksas nevarēs pārsniegt 0,07% dienā no kredīta summas. Uz mēnesi izsniegtie kredīti, kas atmaksājami vienā reizē, nevarēs pārsniegt 215 eiro. Aizdevumu atmaksas termiņu būs aizliegts pagarināt vairāk nekā divas reizes. Kredītdevējam būs kārtīgi jāpārliecinās par klienta spēju atdot aizdevumu.  Kredītdevējiem noteikts pienākums savstarpēji apmainīties ar ziņām. 

Nebanku kredītdevēji brīdināja, ka līdz ar grozījumiem nozare iznīks.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti