Asociācija: «Aizliegtais paņēmiens» par shēmošanu lietoto auto tirgū pierāda problēmas vērienu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

“Auto Asociācija” ir aprēķinājusi, ka “shēmotāji”, kas izvairās no pievienotās vērtības nodokļa nomaksas auto tirdzniecībā, auto remontos un rezerves daļu tirdzniecībā, valsts budžetā ik gadu neienes vismaz aptuveni 60 - 70 miljonus eiro, un LTV raidījums “Aizliegtais paņēmiens” šonedēļ uzskatāmi parādīja problēmas vērienu.

LTV raidījums “Aizliegtais paņēmiens” šonedēļ žurnālistikas eksperimentā  uzskatāmi parādīja norises lietotu automobiļu tirdzniecībā Latvijā – pamudinājumi veikt automobiļa reģistrāciju, pamatojoties uz viltotiem iegādes dokumentiem ar nolūku izvairīties no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) un tādējādi būtiski samazinot automobiļa cenu.

“Šī ir milzīga problēma, kas pēdējos gados arvien ir turpinājusi uzņemt apgriezienus, vairumam tirgus dalībnieku sasniedzot patiešām apbrīnojamu tiesiskā nihilisma pakāpi,” paziņojumā medijiem pauž asociācija.

Daļā tirdzniecības darījumu PVN vispār nepiedalās, vairums klientu pat nenojauš, ka automobilis tāpat kā jebkura cita prece ir darījums, kam tiek piemērots PVN, secina asociācija.

“Daži atlikušie godīgie tirgotāji pie katras sarunas ar klientu jūtas kā noziedznieki, kam ir jāpamato pašsaprotamais – automobilis ar pievienotās vērtības nodokli maksā dārgāk nekā tāds pats automobilis bez nodokļa,” norāda asociācija.

Asociācija atgādina, ka budžetā nauda nepieciešama daudzām nozarēm un vajadzībām, un LTV raidījumā “Aizliegtais paņēmiens” var redzēt, ka nauda ir un tā “kaudzēm vien mētājas zem kājām autoplacī pie Mūkusalas apļa, vairumā tirdzniecības vietu Rumbulā un par Latvijas Detroitu sauktajā Tukumā”.

“Zog mums tepat zem deguna, katru dienu un rūpnieciskos apmēros, turklāt - miljoniem. Žēl, bet laikam jāatzīst, ka Latvija ir pamatīgi apmaldījusies brīvībā un demokrātijā, un, iespējams, pat totāli sapuvusi savā vērtību skalā,” secina asociācija.

Asociācija sagaida, ka valsts spēs cīnīties ar PVN nemaksātājiem un “ar šo papildus iekasēto naudu valsts pati mērķtiecīgi veiks dažādu sociālo grupu atbalstu”.

 "Auto Asociācija" ir vienīgā auto nozares profesionālā organizācija Latvijā, kas apvieno mehānisko transportlīdzekļu ražotājus, mehānisko transportlīdzekļu komponentu un/vai rezerves daļu ražotājus un/vai tirgotājus, importētājus, pilnvarotos auto tirgotājus, autorizētos un neatkarīgos mehānisko transportlīdzekļu remonta un tehniskās apkopes pakalpojuma sniedzējus.

Pašlaik ''Auto Asociācijā'' ir 31 biedrs, kuri pārstāv 44 automobiļu un motociklu ražotāju zīmolus un Latvijas tirgū pārdod virs 90% jauno transportlīdzekļu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti