Rīta intervija

"No sirds Latvijai" premjera amata kandidāte Inguna Sudraba par vēlēšanām

Rīta intervija

ZZS premjerministra amata kandidāts Māris Kučinskis par partijas programmu

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens par OIK atcelšanu

Ašeradens: OIK atcelšana patērētāju elektrības rēķinus samazinātu par 10%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Elektroenerģijas obligātās iepirkumu komponentes (OIK) likvidēšana patērētāju rēķinus samazinātu par vismaz 10%, intervijā Latvijas Radio sacīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (“Vienotība”).

“Vecais OIK nozīmē, ka kādam ražotājam ir garantētas tiesības uz 10, 15, 20 gadiem. Atlikušajā atbalsta daļā mēs pārejam uz tirgus principiem. Un kopumā redzam, ka minimālā ietekme trīs gadu laikā: patērētāju rēķini – gan uzņēmējiem, gan iedzīvotājiem – samazināsies vismaz par 10%. Es ņemu visus komponentus, kas šeit ir iekšā – gan tīkls, gan elektrība, gan PVN,” sacīja Ašeradens.

Pašlaik OIK relatīvā daļa elektroenerģijas rēķinos esot padsmit procenti.

Tikmēr premjerministrs Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība) intervijā LTV raidījumā pauda pārliecību, ka izslēgt OIK no patērētāju rēķiniem ir iespējams un iespējams arī samazināt rēķinus.

Taujāts par ietekmi uz ražotājiem, kuri pašlaik saņem atbalstu OIK sistēmā, ministrs pauda, ka nozarei ir būtiski jāmainās. Pirmkārt, svarīga ir peļņas normas ierobežošana, lai atbalsts nebūtu pārmērīgs.

“Otrs – mēs ļoti daudz strādājam kontroles virzienā. Un drusciņ pakrāpties laikam ir tāda latviskās uzņēmējdarbības dzīvesziņas sastāvdaļa,” sacīja Ašeradens.

Tāpat uzņēmējiem nākšoties atrast veidu, kā pārdot šo elektroenerģiju lētāk un strādāt tirgus apstākļos.

Ašeradens arī atzina, ka ir liels spiediens no uzņēmēju puses uz valdību nemainīt esošo kārtību, tomēr viņš ir pārliecināts, ka valdība atbalstīs plānu atteikties no OIK trijos gados.

Vēlāk otrdien paziņojumā medijiem partiju apvienībai “Jaunā Vienotība” solīja -

ja valdības vilcināsies ar ieceres virzību, šo jautājumu Saeimā virzīs “Vienotības” Saeimas frakcijas deputāti.

KONTEKSTS:

Augusta sākumā speciāli izveidota darba grupa nāca klajā ar plānu OIK atcelšanai. Iecerēts atjaunot subsidētās elektroenerģijas nodokli, OIK jaudas maksājumu iekļaut pārvades tarifā un dažādos veidos ierobežot OIK saņēmēju peļņu, tādā veidā samazinot obligātā iepirkuma apjomu. Savukārt pēc trim gadiem OIK aizstātu “zaļie sertifikāti”.

Tomēr pret visām darba grupas iecerēm izskanēja virkne iebildumu, un premjers Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība) paziņoja, ka no OIK reformu plāna izņems priekšlikumu par "zaļajiem sertifikātiem".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti