Šodienas jautājums

"Šodienas jautājums" - kādam scenārijam gatavoties Krievijas-Ukrainas saspīlējumā? (ar surdotulkojumu)

Šodienas jautājums

"Šodienas jautājums": kā mazināt iedzīvotājiem energoresursu cenu kāpuma ietekmi? (ar surdotulkojumu)

"Šodienas jautājums": kā mazināt iedzīvotājiem energoresursu cenu kāpuma ietekmi?

Ašeradens: Energocenu krīzē koalīcija vērtē arī pabalstu pensionāriem un ģimenēm ar bērniem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšana energoresursiem saistībā ar to cenu kāpumu nebūtu atbalstāma, šādu nostāju Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Šodienas jautājums" pauda Saeimas deputāts Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība"), norādot, ka tiek meklēti citi risinājumi, tostarp pabalsti pensionāriem un ģimenēm ar bērniem, lai palīdzētu mazināt energoresursu dārdzības sekas.

PVN samazināšana energoresursiem ir starp priekšlikumiem, kas koalīcijā tiek vērtēts saistībā energoresursu sadārdzināšanos, atzina Ašeradens, vienlaikus norādot, ka "Jaunā Vienotība" ir pret  šo priekšlikumu, uzskatot, ka atbalstam būtu jābūt mērķētam, proti, lai sasniegtu tos, kam palīdzība ir vairāk nepieciešama. Koalīcijā vienošanās par PVN vēl nav panākta.

Tikmēr Saeimā opozīcijā esošās Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) deputāts Uldis Augulis LTV raidījumā sacīja, ka ZZS iestājas par 0% PVN likmes noteikšanu energoresursiem, un šādai likmei būtu jābūt spēkā līdz apkures sezonas beigām – maijam. "Mums nav laika muļļāties ar sarežģīti administrējamiem jautājumiem, ir jādara ātri. Ir jāiet uz priekšu, lai palīdzētu cilvēkiem," sacīja Augulis.

Ašeradens atzina, ka cita starpā tiek vērtēts iespējamais papildu atbalsts pensionāriem – līdztekus 20 eiro, ko ik mēnesi elektrības rēķinu apmaksai jau saņem pret Covid-19 vakcinētie seniori, varētu izmaksāt vēl tikpat. Turklāt šis papildu 20 eiro ikmēneša atbalsts pienāktos visiem pensionāriem – ne tikai tiem, kuri ir vakcinēti pret koronavīrusu, stāstīja deputāts.

Tāpat iespējamā atbalsta paketē ir pabalsts ģimenēm ar bērniem – 50 eiro, ko paredzēts maksāt četrus mēnešus par katru bērnu, apstiprināja politiķis. 

"Jaunās Vienotības" Saeimas deputāts atzina arī, ka tiek vērtēta iespēja atbalstīt uzņēmumus, piemēram, pilnībā sedzot ar elektrības sadali un obligātā iepirkuma komponenti (OIK) saistītās izmaksas. 

"Iespējami arī citi risinājumi," teica deputāts, atzīstot, ka atbalsta pasākumi "nebūs fiskāli neitrāli, tas šobrīd ir pilnīgi skaidrs".

KONTEKSTS:

Saistībā ar energoresursu sadārdzināšanos Latvijā ziemas periodā ir paredzēti vairāki atbalsta pasākumi, tostarp  līdz šā gada aprīlim paredzēts kompensēt 50% no elektrības sadales izmaksām. Tāpat lemts paplašināt iespēju personām saņemt mājokļu pabalstus. Valdības pārstāvji ne reizi vien norādīja, ka šie atbalsta mehānismi ir pietiekami straujo energoresursu cenu kāpuma kompensēšanai ziemas periodā.

Taču šonedēļ valdības vadītājs Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") atzina, ka esošie pabalsti energocenu krīzē ir nepietiekami, tādēļ tiek plānots papildu atbalsts, par ko koalīcijā paredzēts vienoties šīs nedēļas laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti