Panorāma

Domstarpības par skolas gaitu sākšanu

Panorāma

Intervija ar Latvijas vēstnieku Krievijā

Nezināmais "KVV Liepājas metalurgs" iekārtu pircējs

Ašeradens: Drošības iestādēm jāpārbauda uzņēmums, kas pirks «Metalurga» iekārtas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Drošības iestādēm būs jāpārbauda, kas patiesībā stāv aiz Austrijā reģistrētās čaulas kompānijas, kura nule uzvarējusi “KVV Liepājas metalurgs” velmēšanas iekārtu izsolē. To otrdien, 27. martā, paziņoja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens ("Vienotība"). Eksperti uzsver – šis gadījums kārtējo reizi pierāda, ka kontrole pār investīcijām ir vāja un šos mehānismus var izmantot pretēji Latvijas drošības interesēm.

Tūlīt pēc izsoles  Austrijā reģistrētās kompānija “Smart Staahl” pārstāvis paziņoja – mērķis ir atsākt ražošanu Liepājā. “Mēs pēc iespējas ātrāk ceram atsākt ražošanu. - Ko darīsiet ar strādniekiem, kuri te strādā? - Daļu no viņiem mēs gribam ņemt atpakaļ," norādīja “Smart Stahl GmbH” menedžeris Pēters Foltins.

Pēc tam LNT ziņoja, ka “Smart Staal” caur Kipras uzņēmumu “Segoa Ventures Limited” kontrolē Krievijas miljardieris metalurģijas kombināta “Krasnij Oktjabr” īpašnieks Dmitrijs Gerasimenko. Krievijas mediji raksta, ka šī kompānija iepriekš sadarbojusies ar kaimiņvalsts aizsardzības nozares uzņēmumiem. Savukārt pašu Gerasimenko Krievijā turot aizdomās par liela mēroga krāpšanu.

Bijušais “KVV Liepājas metalurga” administrators un izsoles rīkotājs Guntars Koris atzīst – pretendenti pārbaudīti netika. "Nē, to es neesmu pārbaudījis, un man nav arī tāda pienākuma," saka Koris, piebilstot, ka likums no viņa to neprasot.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība) stāstīja, ka šī ir pārdošana pa daļām, un pauda šaubas, vai uzņēmums patiešām atsāks strādāt. "Es nedomāju, ka tas var novest pie ilgtermiņa apdraudējuma, bet uzmanība tiks pievērsta," norādīja Kučinskis.

Savukārt ekonomikas ministrs pauda, ka pircējs tiks pārbaudīts, tikko tas ieskaitīs naudu kontā, paužot reālu gatavību iegādāties iekārtas. "Uz valsts investīciju aizsardzību neattiecas likums par metalurģijas uzņēmumiem. Turklāt te neiet runa par visu metalurģijas uzņēmumu, bet gan daļu uzņēmuma, kas ir saistīta ar pēcapstrādi," bilda Ašeradens. "Tādēļ šajā gadījumā tas nav subjekts, kur no valsts puses tiek pārbaudīts, taču drošības iestādēm ir jāpārbauda investors. Ja viņi atrodas sankcionēto uzņēmumu sarakstos vai kādi savādāki riski valsts drošībai, protams, ka tas tiks pārbaudīts," sacīja ministrs.

Tas, vai nauda par iekārtām jau pārskaitīta, pagaidām nav zināms. Ārpolitikas eksperts Ojārs Skudra atzīst – pircējs ir klasiska čaulas kompānija. Ņemot vērā Krievijas radītos draudus un to, ka Liepājā izvietots NATO objekts, tik pavirša investora vērtēšana nav pieļaujama. "Vai Latvijas valstij no drošības viedokļa, ieskaitot jūras spēku drošību, [..] ir vienalga kādas valsts uzņēmēji iegādājas lielus [..]uzņēmumus Liepājas pilsētā un tur ieved viesstrādniekus no ārzemēm, ieskaitot Krieviju?" retoriski jautā Skudra.

Lai kļūtu par iekārtu īpašniekiem, “Smart Stahl” solītie 1,9 miljoni eiro darījumu kontā jāieskaita līdz šīs nedēļas beigām.

Vēstīts, ka maksātnespējīgās AS "KVV Liepājas metalurgs" velmētavas kustamās mantas izsolē uzvarējis Austrijas uzņēmums "Smart Stahl GmbH". Tā pārstāvis tūlīt pēc izsoles paziņoja, ka mērķis ir turpat Liepājā atsākt ražošanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti