Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Andri Ameriku

Rīta Panorāma

Intervija ar XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībniekiem

Intervija ar Uldi Sīpolu

Ārzemju latvieši: Latvija nepietiekami attīsta eksportu uz lielvalstīm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvija nepietiekami strādā, lai attīstītu eksportu uz lielvalstīm, tostarp uz Amerikas Savienotajām Valstīm (ASV) un Kanādu. Tas secināts piektdien notiekošajā Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forumā, ziņo Latvijas Radio korespondente Māra Rozenberga.

Viņa norādīja, ka šis ir jau otrais Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forums, kura dalībnieki dara sarežģītu un svarīgu darbu – domā, kā tādai mazai, jaunai un uz eksportu vērstai ekonomikai kā Latvija vairot konkurētspēju, paplašināt eksporta tirgus un attīstīt inovācijas.

Lai efektīvāk nonāktu pie rezultāta, ir jāsadarbojas un ir jāieklausās citos, kam jau ir pieredze darbā starptautiskajos tirgos. Tostarp ir dažādu nozaru profesionāļi, kuriem ir tāda pieredze un kurus vieno latviska izcelsme. Forums pulcē vairāk nekā 200 cilvēku ar latvisku izcelsmi no kopumā 15  valstīm – ASV, Austrālijas, Ķīnas un citām.

Māra Rozenberga par Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forumu
00:00 / 03:04
Lejuplādēt

Pamatdiskusijas forumā izvērsās visai interesantas – runāts par Latvijas inovācijām un tās konkurētspēju, eksporta iespējām, tostarp Ķīnas tirgu. Forumā secināts, ka Latvijai pietrūkst pārstāvniecību, arī skaidru mērķu un vīzijas, kā iekļūt lielo valstu tirgos, kā sevi tur pozicionēt un kā būt klāt, lai eksportu attīstītu.

Kāds ārzemju investors forumā uzdevis retorisku jautājumu: ja reiz Amerikas Savienotās Valstis (ASV) un Kanāda ir tik nozīmīgi tirgi, tad kāpēc Latvijai tur nav nevienas valsts institūcijas, kas nodarbotos tieši ar Latvijas produktu popularizēšanu un virzību šajos tirgus?

Arī globālās kompānijas „Sonoco” viceprezidents Uldis Sīpols LTV raidījumā "Rīta Panorāma" atzina, ka pašlaik Latvija uz ASV eksportē divus procentus no kopējā eksporta apjoma, bet šo skaitli vajadzētu dubultot. Latvijas biznesa attīstības ceļš ir sākuma gados, un varbūt šis ceļš nav gluži tirdzniecībā. „Jāatbalsta uzņēmēji, kas ir ar mieru riskēt un šo panākt [dubultot],” saka Sīpols.

Viņa ieskatā būtu jāpaplašina tās firmas, kam jau ir panākumi, jo tiem jau ir ceļi un iespējas augt. Jāatbalsta arī jaunie uzņēmēji interneta tehnoloģijās.

Taujāts par Latvijas centieniem iespraukties globālajā tirgū, Sīpols teic, ka nezina, vai vispār ir šāda stratēģija. Bet bez tās un plāna nekas nenotiks.

Situācija ar ārvalstu investoru piesaisti ir uzlabojusies un vairs nav kā pirms 20-30 gadiem, tomēr aizvien ir aktuālas tādas problēmas kā korupcija, birokrātija un mainīgā nodokļu politika, norāda uzņēmējs.

Tāpat būtu vairāk jāiesaista latviešu diaspora pasaulē: „Jāiesaista diasporas latvieši vēl vairāk ar savām tehniskām un personīgajām spējām, un aicināt uz kopību, lai palīdz šeit.”

Rīgā notiek otrais Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forums, pulcējot teju 200 dalībnieku no 15 pasaules valstīm, tostarp augsta līmeņa latviešu izcelsmes uzņēmējus un profesionāļus no Eiropas, ASV, Kanādas, Austrālijas, Ķīnas, un Saūda Arābijas, kas ar savu darbu un idejām spēj iedvesmot citus. Foruma laikā tiek diskutēts par Latvijas ekonomikas attīstību un iespējām veiksmīgiem ārzemju latviešiem iesaistīties tās veicināšanā.

Galvenie jautājumi forumā - Latvijas eksporta diversifikācijas stratēģija, Latvijas zīmolvedība, kā arī Latvijas kā uzņēmēju nācijas izveides iespējas un izaicinājumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti