Dienas ziņas

Zemnieki aktīvi apgūst Eiropas finansējumu

Dienas ziņas

Rīgas zoodārza dzīvnieki ceļos uz Tbilisi

Vidzemē – jēru laiks

Arvien vairāk Vidzemes zemnieki aitkopību redz kā perspektīvu nozari

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Arvien vairāk zemnieku Vidzemē pievēršas aitkopībai, saskatot to kā ienesīgu nozari, jo aitas ir viegli uzturamas un to gaļa – pieprasīta. Pirms četriem gadiem “Briedupu” saimnieks Burtnieku novadā iegādājās dažas aitas, kuras turēja tikai hobija līmenī, taču nu ganāmpulka saimē saskaitāmi vairāki desmiti dzīvnieku. Pašlaik fermā ir jēru laiks un saimnieks sagaida gadiem koptā ganāmpulka papildinājumu.

Jēru laiks “Briedupēs” rit pilnā sparā. Pa nakti ganāmpulku papildinājuši vairāki jēriņi, bet, kad ierodamies fermā, tas kļuvis kuplāks vēl par pāri - aitu mātei atskrējuši dvīnīši. Dzemdību laikā viņai un jaundzimušajam aplokā ir īpaša vieta, jo pārējās sugas māsas labprātīgi paiet malā un raugās notiekošajā – novērojis “Briedupu” saimnieks Alvis Buls. Viņam šis ir saspringts laiks, jo fermā jābūt visu diennakti, lai pieskatītu grūsnās aitas un jaundzimušos jēriņus.

“Jēru laikā naktī iet pulksten 24 baudīt pēdējo reizi, tad no rīta iet pulksten trijos un četros - kaut kur ap to laiku iet, skatās, jo tā dzemdēšana aitām notiek kaut kā - vismaz man tā sanācis, ka aitas dzemdē ap pulksten 23 vai 24 - tad ir tāds birums, un tad ir no rīta pulksten četros, piecos,” saka SIA „Bē-Bē” īpašnieks Alvis Buls.

Šogad “Briedupēs” jēru laiks sācies 9. janvārī, un, kā norāda saimnieks, tas ilgs vēl vairākas nedēļas. Viņš stāsta - dienā var atskriet pat 25 jēri. Pārsvarā aitu mātēm dzimst dvīņi, bet nereti atskrien arī trīņi - tad gan nepieciešams domāt par jēriņu piebarošanu. “Tad, kad māte nespēj izbarot trīs jērus, var izbarot tikai divus, un trešo mēs ar pudelīti barojam. Pagaidām divi jēri jābaro četras reizes dienā pa 150 - 250 gramiem,” pauž Buls.

Ar aitkopību viņš nodarbojas jau ceturto gadu. Tai pievērsies, jo aitas ir viegli uzturamas, turklāt arī pieprasījums pēc gaļas un vaislas materiāla esot liels. Šajā nozarē saimnieks  saskata perspektīvas, tāpēc arī domā par paplašināšanos un gaļas pārstrādes iespējām.

“Paplašināties noteikti jāpaplašinās, nu vismaz šķirnes materiālu gribas kaut kur uz 100 aitu mātēm, jo ar pārāk lielu arī nevar, jo, ja pārāk liels, tad tā uzmanība aitai paliek mazāka,” piebilst SIA „Bē-Bē” darbinieks Silvestrs Jaške.

Šogad aitu ganāmpulks “Briedupēs” kļuvis kuplāks jau par 200 jēriem, taču tuvākajā laikā to papildinās vēl vairāki desmiti  jēriņu. 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti