Aktuāli

Pierīgā aug zagļu apetīte; arvien vairāk guvumu iznes no mājām, kad tajās ir cilvēki

Aktuāli

Saeimas komisijas vadītāja Aija Barča par e-veselības ieviešanu

Arvien nav izdevies panākt vienošanos par "Gazprom" piederošajām "Conexus" akcijām

Arvien nav izdevies panākt vienošanos par «Gazprom» piederošajām «Conexus» akcijām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Sarunas par „Gazprom” aiziešanu no dabasgāzes pārvades operatora „Conexus Baltic Grid” akcionāru vidus vēl arvien turpinās. Par enerģētikas politiku atbildīgais ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens pagaidām neuzņemas prognozēt, kad tās varētu noslēgties. Patlaban „Gazprom” pieder 34,1% „Conexus” akciju.

Kopš šā gada 1. janvāra Krievijas dabasgāzes milzim „Gazprom” ir liegts izmantot savas akcionāra tiesības dabasgāzes pārvaldes operatorā „Conexus Baltic Grid”. Arvien turpinās sarunas par 34,1% „Gazprom” piederošo akciju pārdošanu, taču, pretēji iepriekš pieļautajam, šonedēļ valdība tomēr nelems par šo akciju iegādi. No ekonomikas ministra Arvila Ašeradena teiktā izriet, ka nekādu vienošanos pagaidām nav izdevies panākt:

„Mēs esam aktīvā sarunu fāzē. Tas ir vienīgais, ko es šobrīd varu pateikt. Aktīvā sarunu fāze nozīmē, ka mēs savstarpēji sarunājamies, mēģinām atrast labāko risinājumu. Tiklīdz mēs būsim pabeiguši, es par to publiski ziņošu.”

Pagājušajā nedēļā „Conexus Baltic Grid” Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā iesniedza sertificēšanas pieteikumu, taču, ņemot vērā, ka uzņēmuma akcionāru vidū vēl arvien ir „Gazprom”, patlaban kompānija neatbilst Enerģētikas likuma prasībām. Regulatora vadītājs Rolands Irklis pieļauj, ka „Conexus” pašreizējā akcionāru struktūra var kļūt par šķērsli uzņēmuma sertificēšanai.

„Mēs tikai no likuma viedokļa skatāmies, vai tie akcionāri, kas piedalās lēmumu pieņemšanā dabasgāzes tirgotāja uzņēmumā, nepiedalās arī lēmumu pieņemšanā saistībā ar uzņēmumu, kas nodarbojas ar dabasgāzes pārvadi. To mēs vērtēsim brīdī, kad notiks sertificēšanas process, kāda ir šī lēmumu pieņemšanas struktūra uzņēmumos un vai tur nav saskatāmi interešu konflikti vai pretrunas ar Enerģētikas likuma normām. Mums ir jāvērtē tieši atbilstība Enerģētikas likuma normām,” klāsta Irklis.

Sertificēšanas process gan ir ilgs – Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai vēl ir vairāki mēneši laika visu apstākļu izvērtēšanai. Tomēr iespējami sarežģījumi ar sertifikāciju nav vienīgās negatīvās sekas, ko „Conexus” var radīt „Gazprom” palikšana akcionāru vidū. Iespējamas arī finansiālas sankcijas.

„Sertifikācijas ietvaros arī vērtē, vai ir izpildītas tā saucamās neatkarības prasības, proti, vai akcionāru struktūrā ir uzņēmumi, kas ir aktīvi arī dabasgāzes ieguvē un tirdzniecībā. Un, ja tiek konstatēts, ka šādi akcionāri ir, regulators eventuāli var sodīt kompāniju ar soda naudu par to, ka akcionāri arvien ir tās sastāvā,” skaidro Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Jānis Patmalnieks.

Jāatgādina, ka pagājušā gada nogalē valstij piederošā akciju sabiedrība „Augstsprieguma tīkls” iegādājās „Conexus Baltic Grid” akcijas no „Itera Latvija” un „Ruhrgas''. Tagad „Augstsprieguma tīklam” pieder gandrīz 34,4 % „Conexus” akciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti