Dienas ziņas

Ievēlē jaunu CVK sastāvu un priekšsēdētāju

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Ārvalstu uzņēmējiem neērtības ar e-adresi

Ārvalstu uzņēmējiem Latvijā neērtības ar e-adresi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Kopš šī gada sākuma visām juridiskajām personām par obligātu prasību saziņā ar valsts pārvaldi kļuvusi e-adrese. Taču atsevišķai uzņēmēju kategorijai šī elektroniskā saziņas instrumenta iegūšana radījusi pamatīgas neērtības.

Dažādas izziņas, atļaujas, lūgumi, pieprasījumi, iesniegumi, saskaņojumi un citas uzņēmuma ikdienas darbā nepieciešamās formalitātes saziņā ar valsts iestādēm no šī gada sākuma tiek kārtotas caur uzņēmuma oficiālo e-adresi. To izveidot nav sarežģītāk par parastu e-pastu.

Taču ir kāds āķis – lai izveidotu savu e-adresi, vispirms nepieciešama piekļuve portālam "Latvija.lv". Šāda pieeja ārvalstniekiem iegūstama diezgan sarežģītā ceļā. 

"Problēmas rodas tajā brīdī, ja uzņēmuma valdē ir ārvalstu personas. Lai viņas izveidotu šo e-adresi, nepieciešams pieslēgties caur portālu "Latvija.lv", kas iespējams tikai tad, ja personai ir personas kods un viņai ir nepieciešami rīki, lai pieslēgtos šai sistēmai," pastāstīja SIA "Grant Thornton Baltic" vecākais jurists Dāvis Albergs.

Ārvalstniekiem, kuriem ir uzturēšanās atļaujas Latvijā, šādas problēmas nav. Tāpat var izlīdzēties, ja vismaz viens valdes loceklis vai prokūrists ir Latvijas valstspiederīgais.

Taču Latvijā netrūkst uzņēmumu, kur visa valde ir ārvalstnieki. Viņi uzturas ārzemēs, Latvijā ierodas reti, ja vispār ierodas. Tāpēc viņiem nav šādu rīku, līdz ar to ir grūtības pieslēgties uz izveidot šo adresi.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir informēta par ārvalstu uzņēmēju neērtībām, bet neplāno e-adreses izveidi viņiem kā īpaši atvieglot.

"Šobrīd plānu nav, kā to atvieglot. Tā ir daļa no drošas identifikācijas pārkārtošanās. Šie identifikācijas līdzekļi, ko ārzemnieki saņems, būs derīgi ne tikai e-adresei. Tie atver iespējas sadarboties ar jebkuru valsts pārvaldes iestādi digitālā veidā," sacīja VARAM Valsts pārvaldes pakalpojumu attīstības departamenta direktors Uģis Bisenieks, piebilstot:

"Tur atpakaļceļa nebūs. Tas drīzāk ir situācijas izpratnes un pierašanas jautājums, pakāpeniski pārkārojoties."

Ministrijā norādīja vairākus veidus, kā ārvalstnieki var iegūt piekļuvi "Latvija.lv". Proti, var saņemt uzturēšanās atļaujas apliecību vai īpašu ārzemnieku eID karti, kas gan nozīmē ierašanos klātienē PMLP Latvijā vai kādā no vēstniecībām. Savukārt Eiropas Savienības valstu uzņēmēji to var izdarīt ar Eiropas kopējo identifikācijas jeb tā saukto eIDAS karti.

"Par e-adreses neesamību, protams, nekādas soda sankcijas nav paredzētas. Bet vienlaikus, protams, iestādes arvien vairāk un agresīvāk aicinās uzņēmējus lietot oficiālo e-adresi, jo arvien vairāk pakalpojumu būs pieejami tikai tur," norādīja Bisenieks.

Apzinoties, ka uzņēmējiem nepieciešams laiks, lai pielāgotos jaunajai kārtībai, vismaz pagaidām iestādes turpina pieņemt dokumentus arī līdzšinējos formātos, kaut arī likumā šāds pārejas periods nebija paredzēts.

Doma digitalizēt valsts pakalpojumus, lai tos varētu ērti saņemt e-vidē, ir laba. Taču pašreizējais izpildījums ir tāds, kas var radīt riskus Latvijas kā ārvalstu investīcijām atvērtas valsts reputācijai.

Par ārzemju uzņēmēju problēmām ar e-adresi noraizējusies arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA). Tā saņēmusi divu ārvalstu investoru sūdzības par sarežģījumiem ar e-adreses iegūšanu. Abos gadījumos gan uzņēmumiem izdevies to atrisināt saviem spēkiem, vismaz vienam valdes loceklim saņemot nepieciešamos dokumentus.

Taču LIAA neslēpa bažas – šāda pieredze var mazināt Latvijas pievilcību investoru acīs. "Skatoties nākotnē, ir diezgan liela ticamība, ka saskarsimies ar gadījumiem, kur tiešām nevarēs atrast risinājumu, jo programma gluži vienkārši nepiedāvā nekādus citus risinājumus.

Ja ir šādas grūtības, tas nerada mūsu Latvijas reputāciju kā atvērtu ārvalstu investīcijām.

Šie problēmjautājumi investoru starpā tiek apspriesti," norādīja LIAA direktora vietniece investīciju jautājumos Laura Štrovalde.

Investīciju attīstības aģentūra par ārvalstu uzņēmēju problēmām iegūt e-adresi informējusi Vides un reģionālās attīstības ministriju, bet saņemtā atbilde līdzīga kā minēts – ministrija jauno sistēmu mainīt pagaidām neplāno.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti