Ārvalstu tūristu Rīgā joprojām maz, tikai 20% no 2019. gada apjoma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

11 gadus par tūristu piesaisti galvaspilsētai atbildēja Rīgas Tūrisma attīstības birojs. Pērn aprīlī tā vietā tika izveidota Rīgas Investīciju un tūrisma aģentūra. Jaunajai aģentūrai ir plašāks darbības spektrs – jārūpējas ne tikai par tūrisma veicināšanu, bet arī investīciju piesaisti un pilsētas tēla veidošanu. Aģentūras darbam Rīgas dome pērn piešķīra 1,9 miljonus eiro, šogad – 3 miljonus, bet aģentūras uzdevums ir piecu gadu laikā investīcijās piesaistīt vienu miljardu eiro. Ko līdz šim paveikusi Rīgas Investīciju un tūrisma aģentūra, un cik daudz tūristu šobrīd ir Rīgas viesnīcās?

ĪSUMĀ

  • Rīgas Investīciju un tūrisma aģentūras direktors vēl nav apstiprināts amatā.
  • Aģentūra, kurā strādā 30 darbinieki, kā prioritārus izvēlējusies sešus investīciju sektorus.
  • No deviņām viesnīcu tīkla "Mogotel" viesnīcām Rīgā slēgtas ir divas.
  • "Mogotel" administratīvā direktore: Konferenču segments šogad vispār izpaliek.
  • Viesnīca "Neiburgs" darbu nav pārtraukusi, bet tūristu skaits nav liels.
  • Viesnīcas "Neiburgs" vadītāja pienākumu izpildītāja: Mūs nevajag subsidēt, mums jāļauj strādāt.
  • Tūrisma nozares pārstāves atzīst, ka pēc ierobežojumu atcelšanas ļoti svarīgi būs galvaspilsētu reklamēt kā starptautiski pievilcīgu tūrisma galamērķi.
  • Aģentūras direktora pienākumu izpildītājs: Fokusējamies uz tuvākajiem tirgiem, kur ierobežojumi ir mazāki.
  • Optimismu tūrisma nozarei šobrīd rada citu valstu pieredze, kur pamazām tiek atcelti dažādi pandēmijas ierobežojumi.

Ārvalstu tūristu Rīgā joprojām maz, tikai 20% no 2019. gada apjoma
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Lai gan tikko beidzies konkurss un izvēlēts jauns Rīgas Investīciju un tūrisma aģentūras direktors, viņš amatā vēl nav apstiprināts. Kopš pērnā gada aprīļa aģentūras direktora pienākumus izpilda Rolands Bogdanovs. Viņš stāsta, ka šobrīd aģentūra, kurā strādā 30 darbinieki, kā prioritārus izvēlējusies sešus investīciju sektorus.

„Kā prioritārie sektori šobrīd ir noteikta IT, starptautiskie biznesa un finanšu pakalpojumu centri, jaunuzņēmumi, ražošana ar augstu PVN, nekustamā īpašuma attīstība un filmu un multimediju industrijas. Un kā tāds papildus virziens ir arī nekustamā īpašuma attīstība un pašvaldībai piederošo īpašumu stratēģiskā attīstība, piesaistot pieredzējušus investorus. Tādas teritorijas ir diezgan daudz, kuras šobrīd ir neattīstītas un arī degradētas, bet kurām ir potenciāls, tādēļ mēs meklējam starptautiskā mērogā pieredzējušus investorus, kas varētu pievienot vērtību Rīgā,” skaidro Bogdanovs.

Cik daudz tūristu šobrīd nakšņo Rīgas viesnīcās? Latvijā lielākā viesnīcu tīkla "Mogotel" administratīvā direktore Sabīne Krieviņa stāsta, ka no deviņām viesnīcām, kas atrodas Rīgā, divas šobrīd ir slēgtas. Labāk klājas tām viesnīcām, kurās ir SPA zonas.

„Vēl joprojām ir spēkā ierobežojumi gan kvadratūrā, gan cilvēku plūsmā, tāpēc mēs gaidām to brīdi, kad varēsim pilnvērtīgi sniegt savus pakalpojumus un strādāt. Labi, ka ir korporatīvie klienti, kuri brauc, un ir sporta pasākumi, tāpēc ir arī sportisti, kas dzīvo viesnīcās, bet tā plūsma noteikti nav pietiekoša. Parastos apstākļos būtu krietni lielāks pieprasījums pēc konferenču pakalpojumiem, šogad skaidrs, ka šis segments vispār izpaliek. Man liekas, ir svarīgi atcerēties, ka arī valsts līmenī tiek organizēti dažāda veida pasākumi, mūsu valsts uzņem citu valstu delegācijas. Un tajā brīdī, kad būs nepieciešami izmitināšanas pakalpojumi, ēdināšanas pakalpojumi, kur organizēt konferences, tad gribētos, lai atceras šo izteikumu – ka nevar uzturēt uzņēmējus, kuri sniedz pakalpojumus, kas nav pieprasīts. Tad jautājums – kas notiks, ja līdz tam laikam uzņēmēji būs jau aizvēruši savus uzņēmumus,” ar bažām vaicā Krieviņa.

Viesnīcas "Neiburgs" vadītāja pienākumu izpildītāja Evita Gasparoviča stāsta, ka viesnīca darbu nav pārtraukusi, bet tūristu skaits nav liels. Pērn izdevies piesaistīt arī vietējos iedzīvotājus, bet šogad situācija mainījusies.

„Šogad robežas ir vaļā, mēs redzam, cik aktīvi mūsu tautieši ceļo uz Tenerifi, uz Ēģipti un citām siltajām zemēm. Līdz ar to vietējais iedzīvotājs [viesnīcā] šobrīd ir daudz mazāk nekā pagājušā gada ziemā. Tagad pamatā ir tūristi no Vācijas, Lielbritānijas un Eiropas. Arī Krievijas tirgus "Sputnik" vakcīnas dēļ, ko mēs neakceptējam, procentuāli ir ļoti niecīgs.

Mūs nevajag subsidēt, mums jāļauj strādāt.

Bija sāpīgi šie premjera vārdi, īpaši mums, kas ir 100% vietējā kapitāla uzņēmums ar labu reputāciju, jau 12 gadus strādājam tirgū un apzinīgi maksājam nodokļus. Ar mūsu nozari ir saistītas vēl vairākas nozares – transports, ēdināšana, gidu pakalpojumi, medicīnas tūrisms. Ir skaidrs, ka tūrisms kādā brīdī sāks atjaunoties, bet cik būs nozarē palikuši gan uzņēmēji, gan darbaspēks, to laiks rādīs,” spriež Gasparoviča.

Tūrisma nozares pārstāves atzīst, ka pēc ierobežojumu atcelšanas ļoti svarīgi būs galvaspilsētu reklamēt kā starptautiski pievilcīgu tūrisma galamērķi. Rīgas Investīciju un tūrisma aģentūras direktora pienākumu izpildītājs Rolands Bogdanovs stāsta, ka tūrisma plānus ierobežojusi pandēmija, piemēram, nācies atcelt restorānu nedēļu, savukārt vasarā notika pasākums „Rīgas vasaras ielas”, kas piesaistīja Latvijas iedzīvotājus.

Salīdzinot ar 2019. gadu, tūrisma apjoms samazinājies līdz 20%, tāpēc tagad galvenais mērķis ir katru gadu palielināt tūristu skaitu.

„Šajā gadā esam paredzējuši sasniegt 30%, nākošajā gadā 40%. Fokusējamies uz tuvākajiem tirgiem, kur tie ierobežojumi ir mazāki, kā bija Baltijas burbulis. Arī uz Skandināvijas tirgiem, uz Vāciju, uz Poliju, kas ir galvenie apmeklētāji. Lai piesaistītu tūristus, domājam arī par restorānu nedēļu. Šajā gadā pazīstamos rīdziniekus pasaulē izmantojam kā vēstnešus un arī piesaistām starptautiskos influencerus, kas brauc uz šejieni un ražo digitālo saturu un tādējādi stāsta mūsu mērķa tirgos par iespējām, kas ir Rīgā tūrisma ziņā,” atklāj Bogdanovs.

Optimismu tūrisma nozarei šobrīd rada citu valstu pieredze, kur pamazām tiek atcelti dažādi pandēmijas ierobežojumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti