Ārvalstu noguldījumu īpatsvars Latvijas bankās septembrī - 20,5%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ārvalstu noguldījumu īpatsvars kopējos noguldījumos Latvijas bankās 2018. gada septembrī bija 20,5%, informēja Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK).

Dokumenti

INFOGRAFIKA_transformācija_LV_Q3_2018.pdf

Lejuplādēt

379.39 KB

Komisijas dati liecina, ka 2018.gada septembra beigās ārvalstu klientu noguldījumi bija 3,2 miljardi eiro, bet 2015.gadā - 12,4 miljardi eiro jeb 53,4% no visiem noguldījumiem. Tādējādi ārvalstu klientu noguldījumu īpatsvars Latvijas bankās kopš 2015.gada samazinājies par 33 procentpunktiem.

Savukārt iekšzemes noguldījumu apmērs Latvijas bankās 2018.gada septembrī bija 12,3 miljardi. Kopš 2015.gada tādējādi vērojams pieaugums par 13% jeb 1,5 miljardiem. Tiesa, FKTK dati parāda, ka iekšzemes noguldījumu skaits stabili turējies pie 12,3 miljardu atzīmes kopš 2016.gada.

2018.gada septembra beigās rezidentu noguldījumi Latvijas bankās bija 80%, citu Eiropas Savienības (ES) rezidentu - 10%, NVS valstu - 5%, savukārt pārējo valstu - 5%. Salīdzinoši - 2015.gada beigās rezidentu noguldījumi bija 47%, citu ES rezidentu noguldījumi - 18%, NVS valstu - 9%, bet pārējo valstu - 26%.

FKTK uzskata, ka Latvijas banku sektorā, jo īpaši tā sauktajās ārvalstu klientus apkalpojošajās bankās, pārskatot līdzšinējo biznesa pieeju, kopumā ir paveikts pašattīrīšanās process, atsakoties no pārāk riskantā ārvalstu klientu segmenta. Nepilna gada laikā teju par pusi samazināts ārvalstu noguldījumu īpatsvars kopējos noguldījumos, un pakāpeniski ārvalstu klientu noguldījumu segmentā vērojama stabilizācija.

Komisijā norādīja, ka, vērtējot ārvalstu klientu naudas līdzekļu apgrozījumu pārmaiņu periodā, redzams, ka būtiski samazinājies ne tikai riskanto noguldījumu apmērs, bet arī ārvalstu klientu maksājumu apmērs, jo īpaši ASV dolāros.

Maksājumi būtiski saruka jau 2016.gadā, kad tika pastiprināti noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas riska mazināšanas pasākumi. Savukārt, salīdzinot šī gada trešo ceturksni ar 2015.gada attiecīgo periodu, ASV dolāru maksājumi Latvijas bankās ir mazinājušies vairāk nekā 10 reizes, līdz ar to par dominējošo maksājumu valūtu Latvijas finanšu sektorā arvien vairāk nostiprinoties eiro

FKTK informēja, ka minētie notikumi nav negatīvi ietekmējuši Latvijas iekšzemes noguldījumus, kuri pēdējos gados turpina pieaugt. Līdz ar jauno risku mazināšanas pieeju Latvijas banku sektors ir aktīvāk pievērsies ES un Eiropas Ekonomiskās zonas klientu piesaistei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti