Panorāma

Satversmes tiesa atklāj jaunu darba gadu

Panorāma

Nodokļus maina, nevienlīdzība paliek

Darbaspēka trūkums kavē ārvalstu investīcijas

Ārvalstu investoru padome: Darbaspēka trūkums kavē ārvalstu investīcijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Galvenais šķērslis ārvalstu investīciju ieplūšanai Latvijā joprojām ir darbaspēka trūkums, liecina ikgadējais Ārvalstu investīciju vides indekss. Kopumā Latvijas investīciju vides vērtējums pērn nav mainījies, taču jaunas bažas rada Latvijas finanšu sektora iedragātā reputācija. 

Naudas apjoms, ko Latvijas tautsaimniecībā iegulda ārvalstnieki, pēdējos gados ir svārstīgs. Salīdzinot ar 2017. gadu, pērn ārvalstu tiešās investīcijas Latvijā samazinājās gandrīz uz pusi, kaut gan gadu iepriekš bijis straujš kāpums. Ārvalstu investoru padomes ikgadējais pētījums par investīciju vidi tikmēr liecina, ka uzņēmēju noskaņojums pērn nav mainījies. Vērtējums par Latvijas pievilcību investīcijām joprojām ir viduvējs - 2,5 punkti piecu punktu skalā.

"Pilnīgi visi uzņēmumi runā par to, ka katastrofāli trūkst darbaspēka. Brīvu darba roku tirgū nav. Ja viņiem ir vajadzīgi darbinieki, vienīgais ir pārpirkt no kāda cita uzņēmuma," pastāstīja Ārvalstu investoru padomes Latvijā izpilddirektore Marta Jaksone.

Turklāt problēmas radot ne tikai darbinieku atrašana Latvijā, bet arī birokrātija ārvalstu speciālistu piesaistē.

"Pārsertificēšanas jautājumi ir jārisina ļoti ātri, jo lielie projekti pieprasa speciālistus no ārzemēm. Ja viņiem šeit ir jāstrādā, viņiem ir ātrāk jātiek pie galda ar savu sertifikātu un licenci, lai viņi var šeit darboties, vai ir jāpieņem ārvalstu sertifikāti kā derīgi šeit Latvijā," skaidroja "AECOM" Baltijas reģiona direktors Arnis Kākulis.

Ārvalstu investoru aptaujā uzņēmumi norāda, ka valsts attieksme pret investoriem pērn ir uzlabojusies. Mazliet augstāk nekā 2017. gadā novērtēta arī veselības un sociālās aizsardzības kvalitāte, tomēr par hronisku problēmu atzīta nenoteiktība valsts politikā. Jaunas bažas pērn radījušas arī problēmas finanšu sektorā un Rīgas spējas konkurēt ar citām pilsētām Baltijas reģionā.

"Mums ir ļoti svarīgi, lai mums būtu pārliecība, ka dati un fakti, uz ko mēs balstām lēmumus par investīcijām, nemainītos laika gaitā. Mums noteiktība ir ļoti nozīmīga tāpēc, ka mēs ieguldām naudu enerģētikas sektorā, kas ir ilgtermiņa investīcijas," teica "Fortum" biznesa vadītāja Latvijā Jūlija Sundberga.

Diskusijā par pētījuma rezultātiem uzaicināto politiķu viedokļi par darbaspēka trūkumu atšķīrās. Premjers Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība) uzsvēra, ka svarīga ir iedzīvotāju mobilitāte, lai bezdarbnieki reģionos varētu nokļūt līdz darbavietām pilsētās. Par darbinieku ievešanu no ārzemēm skeptisks bija Nacionālās apvienības pārstāvis Roberts Zīle, taču pozitīvāk par to izteicās topošais ekonomikas ministrs Didzis Šmits ("KPV LV").

"Tas ir tas, pie kā konkrēti pa nozarēm ir jāstrādā. Nav jāatver laidara vārti vaļā, bet nevajag arī stāstīt, ka mēs šeit atvedīsim tikai augsti kvalificētus inženierus. Pietrūkst visa veida darbaspēks," uzsvēra Šmits.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti