Ārvalstu investoru padome atkārtoti mudina sakārtot investīciju vidi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Kvalitāte un paredzamība – tie ir galvenie kritēriji, kurus no topošās nodokļu reformas gaida Ārvalstu investoru padome Latvijā. Taču tas nav vienīgais, kas satrauc investoru pārstāvjus, un Latvijai vēl daudz darāmā, lai radītu drošu vidi investīcijām.

Investīciju līmenis Latvijā  ir kritiski zems.

Tas pērn saruka par 11,7% un veidoja 18,3% no iekšzemes kopprodukta, kas ir zemākais līmenis pēdējo 18 gadu laikā.

Pārdomāta nodokļu politika, izglītība, caurspīdīga un skaidra transporta un enerģētikas politika, kā arī aktīvākā ekonomiskie noziegumu apkarošana – tās ir lietas par kurām vairāk piedomāt Latvijas politiķus mudina Latvija Ārvalstu investoru padome.

Tas palīdzētu piesaistīt tos investorus, kas raugās Latvijas virzienā, bet vēl šaubās. Tā piektdien, 26.maijā, atzina Ārvalstu investoru padomes goda priekšsēdētājs, "PricewaterhouseCoopers UK" partneris Stīvens Oldfīlds.

Latvija apņēmusies investoru pārstāvju mudinājumus ņemt vērā, un valdības vadītājs sola, ka rezultāti būs arī praktiski redzami, tostarp ekonomisko noziegumu apkarošanas jomā, ko ārvalstu uzņēmēji uzsver kā īpaši būtisku sadaļu.

“Nu ir jābūt šogad arī, nesauksim tās par paraugprāvām, bet ir jābūt rezultātiem, kur parādās arī iemesls tam, lai pārējie cilvēki celtu to latiņu augstāk un arvien mazāk ietu šādos riskantos darījumos, lai valsts parādītu, ka tur ir ļoti liela riska zona, ja kāds grib strādāt kopā,” sacīja Oldfīlds.

Pilnīgi vienota redzējuma par tālākajiem soļiem pusēm gan nav, piemēram, nodokļu reformas jomā, lai arī pašas reformas ieceri un virzienu Ārvalstu investoru padome atbalstot.

“Ir veselīgas debates starp valdību un investoru padomi par tempu, kādā ieviest šo reformu. Es jūtu, ka no valdības puses ir vēlme šo reformu ieviest ātri. Bet no Ārvalstu investoru padomes pieredzes vajadzētu darīt to soli pa solim kādā trīs gadu periodā un tad būtu labāks rezultāts,” teica premjers Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība).

Viņš gan iebilda, ka steigai esot racionāls pamats – reformu jāpaspēj ieviest vēl šīs valdības laikā līdz nākamgad paredzētajām Saeimas vēlēšanām, lai šī valdība arī varētu uzņemties atbildību par rezultātu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti