Ārvalstu investoriem bažas par vēlmi politizēt «Latvenergo»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Uzņēmuma "Latvenergo" padomes pēkšņā maiņa, ieceļot jaunu sastāvu, grauj ārvalstu investoru pārliecību, ka valsts uzņēmumi tiek pārvaldīti profesionāli, ievērojot Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) un citus labākās prakses standartus, uzskata Ārvalstu investoru padomē Latvijā (FICIL).

""Latvenergo" ir izlaidis vērtspapīrus vairāk nekā simt miljonu eiro vērtībā, tie tiek kotēti biržā, un savus līdzekļus tajos ir ieguldījuši vietējie un ārvalstu investori. Uzņēmuma padomes pēkšņā maiņa, iepriekšējā sastāva vietā bez caurskatāma atlases konkursa un skaidriem kritērijiem ieceļot jaunu, šaurā lokā izraudzītu sastāvu, ir pretrunā ar korporatīvās pārvaldes starptautiskajiem standartiem

un raisa bažas par vēlmi politizēt viena no Latvijas nozīmīgāko uzņēmumu pārvaldi.

Ārvalstu investoru padome uzskata, ka šāda prakse nav pieļaujama, jo tā grauj valsts uzņēmumu efektivitāti un konkurētspēju, palielina investīciju vides neprognozējamību un saasina kopējo ekonomikas risku fonu," rakstīts padomes paziņojumā medijiem.

Ārvalstu investoru padome norāda, ka valsts un pašvaldību īpašumā esošo valsts uzņēmumu pārvalde ir jāīsteno profesionāli un caurskatāmi visas sabiedrības interesēs, ievērojot starptautiskos korporatīvās pārvaldes standartus un nepieļaujot situācijas, kad uzņēmumu darbību sāk diktēt politiskās intereses.

Padomē informēja, ka šī tēma tika apspriesta arī maija beigās notikušajā augsta līmeņa sanāksmē starp Latvijas valdību un ārvalstu investoriem. "Tādēļ FICIL aicina ekonomikas ministru un valdības vadītāju rīkoties, lai šos riskus novērstu, uzsāktu starptautiskajai praksei atbilstošu "Latvenergo" padomes sastāva atlases procesu un iespējami ātri atjaunotu investoru uzticību valsts uzņēmumu pārvaldības prognozējamībai un profesionalitātei.

KONTEKSTS:

Trešdien, 19. jūnijā, atcelta valsts AS "Latvenergo" padome. Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro ("KPV LV") par iemeslu minēja neapmierinātību ar līdzšinējās padomes kūtrumu jaunu tirgu iekarošanā un elektroenerģijas sadales tarifu samazināšanā.

Atlaistās padomes vietā iecelta pagaidu padome, kuras sastāvā ir ekonomikas ministra padomnieks Pāvels Rebenoks, ministra biroja vadītāja Inese Kublicka, Vēja enerģijas asociācijas valdes loceklis Kristaps Stepanovs, AS "Rigensis Bank" valdes loceklis Renārs Degro un Artūrs Šnoriņš. Rebenoks iecelts par uzņēmuma padomes priekšsēdētāju, bet Degro - par padomes priekšsēdētāja vietnieku.

Premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") trešdien vakarā paziņoja, ka lēmums par "Latvenergo" padomes maiņu ir nepārdomāts un sasteigts, kā arī neatbilst labas pārvaldības principiem. Ministru prezidents pieprasījis ministram skaidrojumus. Tikmēr Nemiro ceturtdien intervijā Latvijas Radio teica, ka šāds lēmums pieņemts, pamatojoties uz dienesta ziņojumu. To gatavojis un iesniedzis "Latvenergo" valsts kapitāldaļu turētāja pārstāvis EM valsts sekretārs Ēriks Eglītis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti