Ārvalstu investori: Nodokļu jautājumi ir politiķu izšķiršanās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Komentējot šobrīd aktuālo diskusiju par to, vai nākotnē Latvijai pakāpeniski būtu jāpalielina nodokļu slogs, lai apmierinātu aizvien pieaugošās sabiedrības vajadzības, ārvalstu investoru pārstāvji Latvijā uzsver, ka tas ir valdības politiskās izšķiršanās jautājums.

Tomēr viņu teiktais nepārprotami liecina, ka no investoru interešu viedokļa, pirms steigties paaugstināt nodokļus, Latvijai būtu jādomā par ēnu ekonomikas apkarošanu un fiskālo disciplīnu.

Paaugstināt nodokļus vai arī ierobežot pieaugošos valsts budžeta tēriņus - par nepieciešamību nākotnē izvēlēties vienu no šiem diviem risinājumiem pēdējā laikā aizvien biežāk runā Latvijas politiķi. Iecerei par nodokļu paaugstināšanu kā pretarguments nereti tiek minētas investoru intereses, tomēr valdībai tiekoties ar Ārvalstu investoru padomi Latvijā, no investoru puses nodokļu likmju kāpumam netika bilsts kategorisks „nē”. Tiesa, pirms tam valstij jāpārliecinās, vai tā esošo budžetu iekasē un izlieto efektīvi, ļauj secināt padomes goda priekšsēdētāja Hokana Berga teiktais.

Es uzskatu, ka nodokļu likmju noteikšana šobrīd ir jāatstāj politiķu rokās (..) Nākamajos gados budžeta disciplīna būs ļoti jāievēro (..),” norāda Bergs.

Ārvalstu eksperti arī pievērš uzmanību, ka Latvijai tāpat kā jebkurai valstij ir jāatceras, ka investoru piesaiste ir konkurences cīņa starp dažādām valstīm. Tāpēc valstīm ir jāspēj atbildēt uz jautājumu, ko tās spēj piedāvāt investoriem, norāda starptautiskās inovāciju organizācijas „Lead the Future” dibinātāja un izpilddirektore Marianna Abiba - Peča.

Valsts konkurētspēja šobrīd ir ļoti svarīga, jūs cīnāties par investoru piesaisti (..) Ir jākoncentrējas gan uz ekonomiskiem, gan politiskiem risinājumiem (..) Visiem latviešiem es gribētu ieteikt uzdot sev jautājumu – ko es varētu darīt, lai Latvijā ienāktu investori un būtu uzlabota investīciju vide,” uzsver Abiba – Peča.

Latvijas politiķi iepriekš ir uzsvēruši, ka šīs valdības un Saeimas laikā nodokļu likmes paaugstinātas netiks, tomēr, pēc finanšu ministra Andra Vilka domām, politisks lēmums par šo jautājumu, visticamāk, būs jāpieņem jau nākamajai Saeimai.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti