Rīta intervija

Pabriks aicināja partijas norakt kara cirvjus un vienoties par nākamo valdību

Rīta intervija

Rīgas domes opozīcijas deputāts Vilnis Ķirsis par "Rīgas satiksmi"

Ārvalstu investoru padomes pārstāve Marta Jaksona par korupciju un valdības veidošanu

Ārvalstu investori: Nav skaidrības par 13.Saeimas izpratni par nepieciešamību sakārtot finanšu sektoru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ārvalstu investori apzinās, ka pēc vēlēšanu rezultātiem partijām nepieciešams laiks, lai vienotos par valdības izveidi, un pagaidām valdības neesamību nevērtē kritiski, taču ir bažīgi, vai jaunā Saeima izprot, cik nozīmīgi ir reāli soļi cīņā ar  naudas atmazgāšanu, Latvijas Radio atzina Latvijas Ārvalstu investoru padomes izpilddirektore Marta Jaksona.

Viņa atzina, ka šobrīd “esam gaidīšanas režīmā”, bet tas divus mēnešus pēc vēlēšanām nav nekas traģisks, notiek normāls politiskais process, to saprot arī investori, un pašlaik nav tādu investoru, kuri atturētos ieguldīt Latvijā vai attīstīt savu darbību tieši valdības neesamības dēļ.

Taču “investīcijām nepatīk neparedzamība”, un investori sagaida svarīgāko iepriekš iesākot darbu turpināšanu - darbaspēka pieejamības problēmu risināšanu, izglītības kvalitātes uzlabošanu un arī digitalizācijas jautājumus.

Viņa arī sacīja, ka pašlaik nav skaidrs, vai visas 13.Saeimā ievēlētas partijas saprot, cik svarīgi ir sakārtot finanšu sektoru un uzlabot cīņu ar naudas atmazgāšanu.

Jaksona norādīja, ka ir atlicis gads – līdz 2020.gadam jābūt konkrētiem risinājumiem, jo tad vairs nelīdzēs ne solījumi, ne plāni, būs jāparāda konkrētas darbības un rezultāti.

 KONTEKSTS:

Ar kritisku vērtējumu Latvijas institūciju spējām novērst naudas atmazgāšanu un ierobežot masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansētājus 23. augustā klajā nāca Eiropas Padomes ekspertu komitejas "Moneyval" naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas novēršanas eksperti. Tādēļ valstij noteikts pastiprinātas kontroles režīms, kas nozīmē, ka, nespējot uzlabot naudas atmazgāšanas kontroli, Latvija var nonākt tā dēvētajā pelēkajā sarakstā. 

Latvijai gada laikā ir jāuzrāda būtisks progress naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas risku novēršanā.

Vēl pirms tam ASV Finanšu noziegumu apkarošanas institūcijas paziņoja, ka Latvijas trešā lielākā banka "ABLV Bank" organizējusi naudas atmazgāšanas shēmas, kas palīdzējušas finansēt Ziemeļkorejas ballistisko raķešu programmu un nelegālas aktivitātes Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. Pašlaik "ABLV Bank" tiek likvidēta. Krēslu zaudējis arī Kontroles dienesta vadītājs Viesturs Burkāns, kura vietu dienesta vadībā no šā gada 1. jūnija ieņem Ilze Znotiņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti