Ārvalstu investori mudina pabeigt iesāktās reformas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ārvalstu investoru padome šodien tikšanās laikā ar valdības pārstāvjiem mudināja pabeigt iesāktos reformu pasākumus. Tikšanās laikā spriests arī par pēdējās dienās plaši diskutēto ideju iesaldēt iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes samazināšanu, un šajā jautājumā ārvalstu investoriem nav kategoriskas nostājas.

Latvijas valdība un Ārvalstu investoru padomes vadība tiekas ik gadu, lai pārrunātu valstī paveikto un spriestu par turpmāk darāmo. Tikšanās laikā šodien uzteikta Latvijas ekonomikas izaugsme un atbildīgā budžeta politika. Taču vienlaikus rekomendēts turpināt iesāktās reformas, piemēram, izglītībā, tieslietu, veselības, būvniecības un citās jomās.

„Kas attiecas uz izglītības sistēmas jautājumiem, tad pamatā tā ir lielāka saskaņa starp izglītības sistēmas piedāvājumu un darba tirgus pieprasījumu, nodrošinot to, ka mūsu izglītības sistēma strādā ciešāk ar tautsaimniecības nozarēm un sagatavot tos speciālistus, kas tautsaimniecībai ir nepieciešami,” par izglītības jomu sacīja premjers Valdis Dombrovskis („Vienotība”).

Ministru prezidents akcentēja, ka tieslietu nozarē ārvalstu investori vēlas, lai lietas izskata ātrāk un lai tiesu lēmumi būtu pamatoti un prognozējami. Vēl ieteikts maksātnespējas administratoru darbības sfēru kontrolēt vairāk, lai šajā jomā strādājošie darbotos saskaņā ar likumu. „Swedbank” grupas vadības loceklis Hokans Bergs atzina - ārvalstu investori sagaida, lai valdība mazāk koncentrējas uz jauniem reformu pasākumiem, bet vairāk uz iesākto darbu pabeigšanu.

"Realizējot visas reformas vienlaicīgi, atsevišķi pasākumi un reformas nedaudz zaudēja prioritāti. Bet

kopumā uzskatām, ka reformas virzās visnotaļ pozitīvi. Šobrīd varbūt vajag pārslēgt uzmanību no reformu tālākas turpināšanas uz jau noteikto un uzsākto pasākumu nobeigšanu,” norādīja Bergs.

Līdzīgu viedokli pauda arī prestižās Hārvardas biznesa skolas vadošais pētnieks Kristians Ketelss , aicinot strādāt pie tā, lai bizness reāli izjustu reformu augļus: „Tas, par ko jums šobrīd būtu jādomā, ir praktiskā šo reformu realizācija. Kā panākt to, ka reformu ietvaros veiktie pasākumi nodrošina to, ka uzlabojas uzņēmējdarbības vide Latvijā gan vietējiem uzņēmumiem, gan arī ārvalstu investoriem.”

Savukārt ideju par iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes samazināšanu ārvalstu investori vērtēja piesardzīgi. Investori no valdības sagaida paredzamu nodokļu politiku. Tas gan nenozīmē, ka to nevar mainīt, taču tad šīm izmaiņām jābūt skaidrām un pamatotām. Premjers piebilda, ka daudzi eksperti aicinājuši nesteigties ar likmes samazināšanu, bet koncentrēties uz neapliekamā minimuma celšanu un atvieglojumu paaugstināšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti