Ārvalstu investori: Latvija kļūst slavena ar neprognozējamo nodokļu politiku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijā nodokļu politika nav prognozējama, nereti pieņemtie likumi nestrādā un ir plašas to interpretēšanas iespējas, šādu viedokli intervijā Latvijas Radio pauda Latvijas Ārvalstu investoru padomes (ĀIP) Latvijā izpilddirektors Ģirts Greiškalns.

Viņš skaidroja, ka ĀIP Latvijā jaunākajā pētījumā par investīciju klimatu Latvijā identificētas trīs problēmu jomas – pieejamība darbaspēkam, inovācijas un izglītība, kā arī tiesiskā vide un atbalsts uzņēmējdarbībai.

Ar pēdējo saprot pretīmnākšanu biznesam, tostarp to, lai pieņemtie likumi arī tiktu izpildīti, kā arī nebūtu tik plašas likumu interpretēšanas iespējas. Tāpat bizness sagaida no valdības skaidrus spēles noteikumus un prognozējamu valsts nodokļu politiku.

"Latvija kļūs slavena ar saviem lēmumiem nodokļu politikā – tie nav prognozējami," teica Greiškalns, kā piemēru minot iecerēto solidaritātes jeb tā saukto bagātnieku nodokli. Ar tā ieviešanu valdība spiedīšot privāto sektoru savus labāk apmaksātos darbiniekus algot savās struktūrvienībās citās valstīs.

"Ir pārsteidzoši, ka tik ātri aizmirstam krīzes sāpīgās mācības," uzsvēra ĀIP Latvijā izpilddirektors, piebilstot, ka vēl iepriekš bija apņemšanās nodokļu slogu vairāk pārcelt no darbaspēka uz patēriņu, taču 2016.gada valsts budžetā plānotās nodokļu izmaiņas par to vairs neliecina.

Intervijā ceturtdien Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" Greiškalns norādīja, ka ārvalstu investoru viedoklī ir jāieklausās. Uzņēmumos, kuros investori ir ieguldījuši savus līdzekļus, strādā 25% Latvijā strādājošo, un tie apgroza 44% līdzekļus no kopējā uzņēmumu apgrozījuma.

Jau vēstīts, ka valdība vienojās nākamgad ieviest solidaritātes nodokli, kā arī saglabāt iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi pašreizējā apmērā - 23%, lai gan iepriekš valdības sociālajiem partneriem solīts to nākamgad mazināt līdz 22%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti