Pusdiena

Pusdiena 11.04.2016

Pusdiena

Pusdiena 12.04.2016

Maksātnespējas administratori vēlas uzlabot savu darbu, iepazīstinās ar priekšlikumiem

Ārvalstu investori atkārtoti norāda uz problēmām maksātnespējas procesā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Gan ārvalstu investoru, gan starptautisko organizāciju vērtējumā, tieslietu sistēma un it īpaši maksātnespējas procesi ir viena no sāpīgākajām Latvijas uzņēmējdarbības vides problēmām, kuru lielā mierā ir veicinājis pienācīgas uzraudzības un kontroles sistēmas trūkums.

Tiesa, šobrīd apņemšanos uzlabot savu darbu ir pauduši arī paši maksātnespējas administratori, kuri pirmdien, 11.aprīlī iecerējuši nākt klajā ar saviem priekšlikumiem.

Maksātnespējas procesa nepilnību un negodīgas norises dēļ Latvijas ekonomika līdz šim zaudējusi 665 miljonus eiro, liecina auditorkompānijas „Deloitte” un Ārvalstu investoru padomes aplēses. Turklāt, ja sistēma netiks sakārtota, nākamajos desmit gados Latvija zaudēs vēl 852 miljonus eiro. Ārvalstu investoru padomes Latvijā pārstāvis Stīvens Olfīlds iepriekš maksātnespējas procesa problēmas minēja kā vienu no ārvalstu investoru skatījumā nozīmīgākajām problēmām.

„Maksātnespējas procesā mēs vērojam ļoti būtiskus pārkāpumus, un mūsu galvenais vēstījums par to ir tāds, ka kopumā tiesiskā bāze ir pieņemama, bet problēmas rodas, īstenojot to dzīvē.

Mums par šo problēmu ir apjomīga statistika, un to esam iekļāvuši arī savā ziņojumā valdībai,” saka Olfīlds.

Savukārt Rīgas Ekonomikas augstskolas ekonomists Arnis Sauka pievērš uzmanību, ka problēmas Latvijas tieslietu sistēmā ekspertiem liek apšaubāt tās godīgumu. „Ar tiesu sistēmu ir pavisam vienkārši. Attiecību uz tiesu sistēmu būtībā investori saka, ka viņi neuzticas tiesu sistēmas godīgumam, un reizēm ir ļoti grūti saprast, kā tiesu sistēma funkcionē. Daži investori saka – pirms mēs nācām uz Latviju, mēs nekad neiedomājāmies, ka būs tik grūti tikt līdz tiesnesim, ka būs tik grūti risināt kaut kādus konkrētus jautājumus.

Līdz ar to investori investē ļoti daudz naudas priekš saviem advokātiem, lai tiktu galā ar kaut kādām ikdienišķām lietām, un tā ir liela problēma,” norāda Sauka.

Eksperti norāda, ka būtiskākā problēma ir saistīta ar maksātnespējas procesa ļaunprātīga izmantošanu – nereti, piemēram, mainot uzņēmuma īpašniekus vai adresi pirms maksātnespējas procesa, tas tiek izmantots, lai palīdzētu negodprātīgiem uzņēmumiem izvairītos no saistību izpildes. Savukārt vēl citos gadījumos nepamatots maksātnespējas process var tikt izmantots arī kā instruments, lai izspiestu līdzekļus no uzņēmuma, paralizētu tā darbu, vai arī tā sauktā reiderisma uzbrukumiem, jeb uzņēmuma kapitālu daļa vai īpašuma negodprātīgai sagrābšanai.

No Tieslietu ministrijas līdz šim ir izskanējusi apņemšanās situāciju ar maksātnespējas procesiem uzlabot aptuveni divu, triju gadu laikā, bet elektronisko datu sistēmas izstrāde tikusi sākta pērn un drīzumā tā varētu sākt darbību.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti