Dienas notikumu apskats

Maskava plāno ieviest ekonomiskās sankcijas pret Turciju

Dienas notikumu apskats

Beigas Krievijas - Turcijas bezvīzu režīmam

Būvuzraugi Eiropā aicina pastiprināt valstu kontroli visā būvniecības procesā

Ārvalstu būvuzraugi mudina pastiprināt valsts kontroli būvniecībā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Kopš Latvijā darbojas Būvniecības valsts kontroles birojs, situācija būvniecības nozarē esot mainījusies. Komersantu skaits gada laikā samazinājies par astoņiem simtiem. Lai gan atbildīgā Ekonomikas ministrija (EM) biroja darbu vērtē atzinīgi, tā norāda uz to, kā birojs savu darbību varētu paplašināt.

Eiropā situācija būvniecībā kopumā esot diezgan līdzīga visās valstīs, bet starptautiski eksperti norāda, ka nākotnē nepieciešams vēl vairāk palielināt valsts kontroli, vai, iespējams, uzraudzībā iesaistīt arī privāto sektoru. Par aktualitātēm nozarē piektdien, 27.novembrī, diskutēja būvniecības eksperti no Latvijas un Eiropas. 

Diskusijā Latvijas nozares pārstāvji vairākkārt atgādināja, ka pagājis jau gads, kopš strādā Būvniecības valsts kontroles birojs, kas veic būvdarbu valsts kontroli, organizē ekspertīzes un piešķir patstāvīgās prakses tiesības.

"Nozare mums tiešām ir ļoti interesanta, mums ir vairāk nekā 5000 aktīvu komersantu, bet pa gadu šis komersantu skaits samazinājās par 800. Tas nozīmē, ka nozarē samazinās spēlētāju skaits par 15% gadā, tas ir diezgan unikāli priekš jebkuras nozares," stāsta Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridonovs.

Ministrijā uzskata, nākotnē birojam jāuzrauga ne tikai jau uzbūvētas ēkas, bet jādarbojas arī preventīvi. "Mēs esam ļoti priecīgi, ka birojs ir aktīvs, vērš uzmanību uz dažāda veida neizdarībām, dažāda veida nepatīkamām problēmām – Rīgas cirks, „Palladium” un tā tālāk.

Tagad ir tas nākamais attīstības posms, kad kadri ir nokomplektēti, visi ir pieņemti darbā, nu strādājam tālāk, protams, prevencija, konsultācijas, palīdzība pašvaldībām noteikti," klāstīja Spiridonovs.

Eiropas būvniecības konsorcija pārstāvis Rainers Mikulits atzīmē, ka atšķiras veids, kā valstis īsteno būvju uzraudzību. Daļa izvirza stingrākas prasības cilvēkiem, kas vēlas strādāt šajā nozarē un tādējādi samazina valsts kontroli, bet daļa fokusējas tieši uz uzraudzību, ne darbinieku kompetenci. Šādu praksi izvēloties arvien vairāk valstu.

"Mēs saskaramies ar situāciju, kurā būvniecības speciālistus mazāk kontrolē un vairs nav tik striktu prasību cilvēkiem, kas vēlas strādāt šajā nozarē. Tā vietā lielāka uzmanība tiek pievērsta valsts kontrolei, un nevis tam, kā objekts top, bet gan objekta izvērtējumam pēc tā pabeigšanas. Domāju, ka nākotnē vairāk uzmanības jāpievērš visam būvniecības procesam," teica Mikulits.

Viņš uzskata, ka nākotnē, iespējams, arī Latvijai lietderīgi būvniecības uzraudzībā būtu iesaistīt privāto sektoru. Ar to saprotot ēku apdrošināšanu pret bojājumiem.

Tā jau rīkojoties Francija, kas tikpat kā atteikusies no valsts uzraudzības. Otrs variants ir valsts kontroles kapacitātes būtiska palielināšana.

"Mēs vienmēr esam centušies šo sistēmu liberalizēt, tāpēc izstrādājām būvniecības plānu un objektu novērtējām tad, kad tas bija pabeigts. Līdz šim tas strādāja ļoti labi, bet, kā jau es teicu, esmu nobažījies, ka nākotnē prasības pret būvniecībā strādājošajiem būs vēl zemākas un tad viennozīmīgi būs nepieciešams veikt daudz biežākas būvprojektu pārbaudes," teica Mikulits.

Būvju tehniskā stāvokļa ekspertīzes Eiropā veic „TUV Nord” Būvkonstrukciju testēšanas laboratorija. Tā pārbauda būvniecības materiālus, publiskos liftus un bīstamās iekārtas, stāsta laboratorijas vadītājs Vācijā Tomass Šlivka.

"Jebkuru būvi pārbaudīt ir diezgan sarežģīti, fokusējoties uz iespējami bīstamām tās daļām. Tās pamanīt noteikti būs arī viens no nākotnes izaicinājumiem.

Tāpēc patiesībā ēku īpašniekiem ir jāseko līdzi un jāaicina pārbaudes pašiem tad, ja ar ēku kaut kas nav kārtībā," uzskata Šlivka.

Eksperti uzskata, ka nepieciešama pastāvīga un periodiska uzraudzība, kā arī sadarbība ar ēku īpašniekiem. Tikai tā varot garantēt to, ka sabiedrība publiskās ēkās jutīsies droši.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti