Panorāma

Nolasa visu vairāk nekā 15 000 izsūtīto vārdus

Panorāma

Turpina apzināt PSRS okupācijas nodarītos zaudējumus

Ārvalstu braucienu skaits pērn krities par 70%

Ārvalstu braucienu skaits pērn krities par 70%, bet vēl straujāk – tūroperatoru ieņēmumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ārvalstu ceļojumu skaits pagājušajā gadā samazinājies par vairāk nekā 70%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Vēl straujāk krituši lielāko tūroperatoru ieņēmumi. Valdība otrdien, 15. jūnijā, plāno atvieglot ceļošanas ierobežojumus, kas gan nenozīmē strauju tūrisma atgūšanos.

Tūrisms ir viena no nozarēm, kuru Covid-19 skāris vissmagāk. CSP pirmdien publicētie dati liecina, ka Latvijas iedzīvotāji uz ārzemēm pērn ceļojuši nepilnus 700 tūkstošus reižu jeb par 71% mazāk nekā 2019. gadā.

Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas valdes loceklis Ēriks Lingebērziņš sacīja: "Tas, kas ir saglabājies, tie ir darījumu braucieni. Cilvēkiem vienalga ir jāpārvietojas. Ceļojumu aģentūrām tas ir bijis klientu segments, ar ko ir varēts strādāt šajā laikā."

Lielāko tūroperatoru apgrozījums pērn krities pat straujāk nekā ceļotāju skaits. Piemēram, "Novatours" apgrozījums samazinājies no 35 miljoniem eiro 2019. gadā līdz 6,3 miljoniem pērn. Tas ir kritums par 82%.

Uzņēmuma vadītāja Audrone Keinīte pastāstīja, ka "Novatours" nācies pieņemt sarežģītus lēmumus, lai ietaupītu naudu un nokārtotu saistības.

"2020. gads bija krīzes menedžmenta gads. Kompānijas vadība koncentrējās gandrīz tikai uz to. Jūlijā mēs darbību atsākām un daži galamērķi atvērās. Tomēr strikto ierobežojumu dēļ kapacitāte bija krietni samazinājusies. Tagad, protams, ar vakcinācijas procesu mēs ieejam jaunā posmā," viņa norādīja.

Arī "Tez Tour" apgrozījums pērn nokrities par vairāk nekā 80% – no 39,7 miljoniem eiro uz 6,7 miljoniem. "Tez Tour" pārstāve Marina Batkiļina uzsvēra, ka ceļojumi bija nepārtraukti jāpārplāno, tāpēc īpašs izaicinājums bijis klientu uzticības saglabāšana. Arī šobrīd galamērķu valstu mājaslapas jāpārbauda vairākas reizes dienā.

Viņa atminējās: "Pavisam nesens piemērs ir bijis 14. maijs, kad Turcijas valdība divas reizes dienas laikā mainīja ieceļošanas nosacījumus.

Ņemot vērā, ka tūristiem ir jālido nākamajā dienā, jūs varat iedomāties, kāds darbs ir jāpaveic, lai visa lidmašīna divreiz dienā ir izziņota par to, kāda informācija, kādi dokumenti viņiem ir vajadzīgi."

Vēl sarežģītāka situācija ir ienākošajā tūrismā. Tūristus aicināt nevar, jo valdības noteikumi šobrīd nebūtisku ceļošanu aizliedz.

Lingebērziņš pauda: "Tas signāls, ko mēs kā galamērķis varam dot saviem sadarbības partneriem visā pasaulē, ir diezgan skumjš, jo līdz pat šim brīdim mēs nevaram pateikt, no kura datuma būtu iespējama ieceļošana. (..) Ar to lielo neziņu faktiski sākt strādāt ir diezgan sarežģīti."

Par nebūtiskas ceļošanas aizlieguma atcelšanu un citiem atvieglojumiem valdība plāno lemt otrdien, 15. jūnijā. Lingebērziņš gan norādīja, ka tik un tā būs vajadzīgs ilgāks laiks, līdz ārvalstu aģentūras savu klientu ceļojumos iekļaus arī Latviju.

KONTEKSTS:

Covid-19 uzliesmojuma laikā 2020. gada pavasarī Latvijā bija izsludināta ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai, kas beidzās 9. jūnijā. Situācija vasarā bija stabila, bet septembra beigās saslimstība strauji pieauga. Valdība novembrī atkārtoti noteica ārkārtējo situāciju, bet, tā kā saslimstība ar Covid-19 nemazinājās, ārkārtējā situācija tika pagarināta līdz 6. aprīlim. Pēc ārkārtējās situācijas beigām valstī saglabājušies vairāki drošības pasākumi.

Ņemot vērā epidemioloģiskās situācijas uzlabošanos, 1. jūnijā valdība vienojās, ka darbu varēs atsākt lielie tirdzniecības centri un kultūras iestādes, tostarp muzeji. Jau iepriekš lemts, ka var notikt izlaidumi un vasaras nometnes. Vēl ir arī atvieglojumi tiem, kuri ir izslimojuši Covid-19 vai arī potējušies pret to, – no 1. jūnija var sniegt un saņemt individuālus pakalpojumus, kā arī no 15. jūnija varēs apmeklēt kultūras pasākumus. Tāpat Covid-19 sertifikātu saņēmušie cilvēki no 15. jūnija varēs apmeklēt restorānus arī iekštelpās un aizvadīt gan individuālus, gan grupu sporta treniņus telpās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti