Ārpusģimenes aprūpes atbalsta centri energocenu krīzē varēs saņemt līdz 300 eiro kompensāciju mēnesī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ārpusģimenes aprūpes atbalsta centri saistībā ar energoresursu cenu pieaugumu līdz šī gada beigām varēs saņemt izdevumu kompensāciju līdz 300 eiro mēnesī. To otrdien nolēma valdība.

Lai mazinātu riskus, ka atbalsta centri nespēj apmaksāt ar komunālajiem pakalpojumiem saistītos rēķinus, kā rezultātā atbalsta centru sniegtie pakalpojumi varētu tikt ierobežoti vai pārtraukti, Labklājības ministrija (LM) paredz laikā no šī gada 1. septembra līdz 31. decembrim kompensēt energoresursu sadārdzinājumu ne vairāk kā 300 eiro mēnesī.

Ministrija atzīmēja, ka pēc pēdējām aplēsēm elektroenerģijas gala cena otrajā pusgadā kāps 50% līdz 60% robežās, dabasgāzei – 65% līdz 90% robežās, salīdzinot ar 2022. gada pirmo ceturksni.

Lai saņemtu minēto kompensāciju, atbalsta centri ministrijā iesniegs veikto telpu īres, apsaimniekošanas un komunālo pakalpojumu izdevumu maksājumu apliecinošus dokumentus kā pierādījumu tam, ka 2022. gada valsts budžetā piešķirtais finansējums nesedz ar energoresursu cenu sadārdzinājumu saistīto telpu īres, apsaimniekošanas un komunālo izdevumu palielināšanos.

Tikmēr nākamajā gadā nav plānots kompensēt energoresursu sadārdzinājumu, jo ministrijas prioritārajos pasākumos atbalsta centriem paredzēts ar atbalsta centra sniegto pakalpojuma nodrošināšanu saistīto administrēšanas izdevumu palielinājums no 10% līdz 20% un specializētajām audžuģimenēm atlīdzības nodrošināšanai no 3% līdz 10%.

Ja pieprasījums prioritārajiem pasākumiem 2023. gadam administrēšanas izdevumu palielinājumam netiks atbalstīts, ministrija gatavos grozījumus, lai nodrošinātu, ka atbalsta centri varētu saņemt telpu īres, apsaimniekošanas un komunālo pakalpojumu izdevumu palielināšanas kompensāciju arī 2023. gadā.

Savukārt gadījumā, ja netiks atbalstīts prioritārais pasākums, tad tiks meklēts finansējums esošā atbalsta centru budžeta ietvarā, lai nodrošinātu kompensāciju līdz 2023. gada maija mēnesim.

LM norādīja , ka atbalsta centriem nav iespējams šobrīd īstenot energoresursu patēriņa samazināšanu, ņemot vērā, ka atbalsta centri vienuviet nodrošina vairākus pakalpojumus klientiem klātienē, piemēram, sociālā darbinieka, psihologa konsultācijas, atbalsta grupas, mācības, īsteno saskarsmi. Vienlaikus telpas, kuras īrē atbalsta centri, ir nelielas, darbu organizējot tā, ka viena telpa tiek izmantota vairākiem pakalpojumiem.

Ministrijā patlaban reģistrēti 13 atbalsta centri, kuriem jānodrošina pasākumu kopums, kas veicina bez vecāku gādības palikušu bērnu labklājību, drošību, patstāvību, kā arī audžuģimeņu, jo īpaši specializēto audžuģimeņu, un adoptētāju, aizbildņu un viesģimeņu skaita pieaugumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti