Ārpolitikas pētnieks: Ukrainas preces nav konkurētspējīgas ES

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Līdz ar 2016.gadu spēkā stājies Eiropas Savienības (ES) un Ukrainas brīvās tirdzniecības līgums, taču liela daļa no Ukrainas precēm pašreiz nav konkurētspējīgas Eiropas Savienības tirgū. Tā intervijā Latvijas Radio norāda Austrumeiropas politikas pētījumu centra valdes priekšsēdētājs Ainārs Lerhis.

Lerhis gan piebilst – plānots, ka Ukrainas tirdzniecība ES varētu notikt pakāpeniski: “Tas lielā mērā ir atkarīgs no preču kvalitātes un to izvietošanas iespējām Eiropas Savienības tirgos.”

Ukrainas ekonomiskā tuvināšanās ES ilgākā laikā varētu pozitīvi ietekmēt Ukrainas un Latvijas ekonomiskās attiecības, lēš eksperts.

Brīvās tirdzniecības līgums ar ES izraisījis Maskavas un Kijevas tirdzniecības konfliktu, un tas samazinās šo abu valstu savstarpējās tirdzniecības apjomu.

Savukārt taujāts par situāciju Ukrainas austrumos, Lerhis norādīja – nav pamata domāt, ka Krievija aizmirsīs par šo reģionu, pat ja tā pēdējā laikā pievērsusi uzmanību Sīrijai.

Šis neatrisinātais jautājums un Ukrainas nespēja kontrolēt visu savu valsts teritoriju ir arī viens no iemesliem, kas var kļūt par šķērsli bezvīza režīmam ar Eiropas Savienību. Citi šķēršļi tam ir arī Ukrainas pagaidām nesekmīgā cīņa ar korupciju un migrācijas problēmas Eiropā.

Jau ziņots, ka Krievija arī ieviesusi atsevišķu Ukrainas pārtikas produktu embargo - līdzīgu, kādu Maskava piemēroja rietumvalstīm 2014.gada augustā. Arī Kijevā valdība pieņēmusi lēmumu, ka, sākot no 10.janvāra, ieviesīs embargo pret virkni Krievijas produktu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti