Euranet Plus

Uģis Lībietis par svarīgākajiem notikumiem Eiropā šonedēļ

Euranet Plus

Artjoms Konohovs par EP balsojumu saistībā ar jaunu palīdzības programmu Ukrainai

LĀI direktors Andris Sprūds par gaidāmo G7 samitu, ASV un ES attiecībām

Ārpolitikas eksperts: Nevar runāt par ASV un ES tirdzniecības karu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pagaidām nevar runāt par tirdzniecības karu starp Amerikas Savienotajām valstīm (ASV) un Eiropas Savienību (ES). Tā ASV soli ieviest tarifus arī no ES importētajam alumīnijam un tēraudam intervijā Latvijas Radio vērtēja Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds.

"Es joprojām negribētu to saukt par karu. Karš - tas tiešām ir nopietni. Šeit vairāk ir sarunu vešanas process. Eiropas Savienības un ASV tirdzniecība ir ap 600 miljardiem dolāru. Tas, ko skar šie palielinātie tarifi, tie ir 5-6 miljardi dolāri jeb faktiski tikai 1% no kopējā tirdzniecības apjoma.

Līdz ar to mēs runājam par pietiekoši ierobežotu tirdzniecības jomu, kas ir aizskarta ar šiem palielinātajiem tarifiem," lēsa Sprūds.

Viņš norādīja, ka ASV prezidents Donalds Tramps ar jauno tarifu ieviešanu politiski iegūst – daļēji izpilda savus priekšvēlēšanu laikā dotos solījumus un "pieturas pie savas filozofijas". "(..) Var nepiekrist viņa politikai, bet viņš vismaz iet tajā virzienā, ko viņš konkrēti bija runājis," atzina Sprūds.

Viņš lēsa, ka zaudētāji no ASV palielinātajiem tarifiem stratēģiski būs visi, bet ieguvējas – Krievija un Ķīna, kas "pašpietiekamības vai pašatbildības laukā jūtas pietiekami labi".

"Skaidrs, ka mūsu spēks ir bijis tas – ja pastāvēs eiroatlantiskā kopiena, ASV, Kanāda gan drošības jomā, gan tirdzniecības jomā kopā ar Eiropas Savienību. Šis šobrīd faktiski ir sašķelts.

Un, ja tā var pat teikt, [Krievijas prezidents Vladimirs] Putins un Tramps šobrīd ir tuvāk viens otram pēc savas mentālās un pasaules uztveres nekā Tramps un Angela Merkele.

Un, protams, tas rada jautājumus par šādas alianses un kopumā sabiedroto kopienu nākotnē," sacīja Sprūds.

KONTEKSTS:

ASV ir nonākušas asas kritikas centrā pēc tam, kad 1.jūnijā stājās spēkā jaunas nodevas no ES, Kanādas un Meksikas ievestajam alumīnijam un tēraudam. Kanādā notikušajā G7 valstu finanšu ministru tikšanās laikā ASV tika nosūtīts skaidrs signāls par sabiedroto neapmierinātību ar šādu lēmumu, pieprasot Trampam šos negodīgos tarifus atcelt.

Piektdien, 8.jūnijā, Kanādā sāksies pasaules industriāli attīstītāko valstu sanāksme. Jau tagad skaidrs, ka galvenās diskusijas būs par ASV prezidenta lēmumu ieviest importa tarifus alumīnijam un tēraudam. Vairāku valstu vadītāji atzīst, ka šā lēmuma dēļ gaidāmas sarežģītas sarunas, un pieļauj, ka ASV nostājas dēļ samits var beigties arī bez vienošanās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti