Dienas ziņas

Apakšstacijā "Viskaļi" sākta vērienīga rekonstrukcija

Dienas ziņas

Iepirkumos – atbalsts vietējiem

Aroniju audzētāji meklē ražas pārdošanas iespējas

Aroniju audzētāji meklē ražas realizācijas iespējas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Krievijas eksporta embargo radījis grūtības Latvijas aroniju audzētājiem. Uzliktā aizlieguma dēļ šobrīd Eiropas tirgū ir liels aroniju piedāvājums, taču vietējā tirgū ogām nav pieprasījuma. Lai gan aronijas var izmantot gan farmācijā un pārtikas produktu ražošanā, gan krāsvielu iegūšanā, pēdējos gados aroniju vērtīgums Latvijā nav līdz galam novērtēts. Tomēr ogu audzētāji un uzpircēji saredz, ka arī Latvijā šī niša varētu attīstīties.

Imants Āboliņš ar aroniju audzēšanu nodarbojas jau vairāk nekā 20 gadus. Lai gan pēc profesijas viņš ir galdnieks, ar lauksaimniecību sācis aizrauties, kad mantojumā no tēva saņēma zemi ar aroniju stādījumiem. Tagad Imants Āboliņš jau ir pensijas gados un pats ogas nolasīt vairs nespēj, taču arī lasītājus piesaistīt nav viegli.

„No sākuma gāja kādi trīs gadi – 1997., 1998. un 1999., tad jau bija pircēji, ļoti ilgi, pat privātie viens otrs atbrauca te, un tie paši, kā jau pieraduši – uz savu roku iekšā un palasīt... Nevienu es neesmu iztriecis ārā, lai jau lasa,” saka Imants Āboliņš.

Šobrīd Imants ogas atdod vien par pāris centiem kilogramā, galvenais, lai paši atbrauc un salasa, taču arī tad interese par aronijām ir pārāk niecīga. Lai ogas varētu realizētu, tās nāktos eksportēt. Sakarā ar Krievijas embargo arī ogu uzpircējiem šis gads ir liels izaicinājums.

Mums ir daudz vairāk jāpiepūlas, lai mums būtu, kur ogas realizēt. Ja pirms tam mums bija tepat Latvijā zināmi kanāli, kuriem mēs varējām ogas pārdot, tad tagad mums ir jāmeklē tālāk. Jo tirgus ir gana pieblīvēts ar ogām, un Polijas lētās ogas ir pārpludinājušas saldētavas,” stāsta SIA „Cooperative” valdes priekšsēdētājs Nauris Jurgenbergs.

Gan ogu uzpircēji, gan audzētāji atzīst – Latvijā aroniju realizācija vēl nav apzināta, taču šai nišai ir perspektīva. Aronijas ir vērtīgas ogas asinsspiediena mazināšanai. Tāpat tās var izmantot arī vīnu un citu pārtikas produktu ražošanā, kā arī krāsvielu iegūšanā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti