Arodskolu audzēkņi sašutuši par ES stipendiju zaudēšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

No šā gada daudzu arodskolu un profesionālo vidusskolu audzēkņi vairs nesaņems Eiropas Savienības (ES) stipendijas. Tas nozīmē, ka jauniešiem būs jāiztiek tikai ar valsts stipendijām. Kaut ir piešķirta nauda valsts stipendiju palielinājumam, Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāvji joprojām nevar pateikt, cik tieši liels palielinājums gaidāms. Tikmēr skolnieki ir sašutuši, jo stipendijas dēļ bija lielāka motivācija mācīties.

Jaunieši katru mēnesi saņēma līdz 60 eiro. Taču tagad būs jāiztiek ar aptuveni divas reizes mazāku summu.“Uz doto brīdi ES fondu 2014.-2020.gadam plānošanas periodā ES finansējums mērķstipendijām izglītībā nav paredzēts,” stāsta IZM vecākā referente Alla Imanta.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Tas nozīmē, ka arī nākamos septiņus gadus Eiropas stipendiju nebūs. Līdz ar to vairāki tūkstoši audzēkņu šogad saņems tikai valsts finansētās stipendijas. Minimālā ir 10 eiro mēnesī. Taču vēl papildus dažus eiro iespējams iegūt par labām sekmēm un aktivitāti, piemēram, olimpiādēs, pašpārvaldē vai sportā. Taču arī ar to visu valsts stipendijas ir tikai aptuveni 20 eiro mēnesī.

IZM ir piešķīrusi šī gada četriem mēnešiem papildu 2,5 miljonus eiro stipendijām, bet septembris jau pusē un ministrijas pārstāvji joprojām nespēj pateikt, par cik lielākas būs stipendijas.

Taču gan Rīgas Celtniecības koledžas, gan Tirdzniecības profesionālās vidusskolas skolēni stāsta, ka viņiem tiek solīts liels stipendijas palielinājums: “It kā solot līdz 70 eiro, ja ir labas atzīmes. Kā būs, to jau neviens nezina.”

Saldus profesionālās vidusskolas direktors stāsta, ka tie varētu būt 30 līdz 40 eiro mēnesī ar nosacījumu, ja ir labas sekmes un nav vairāk par diviem neattaisnotiem kavējumiem. Tātad tagad būs jāiztiek ar vismaz divas reizes mazāku stipendiju. “Šīs stipendijas ir domātas profesionālo izglītības iestāžu audzēkņiem, lai veicinātu izglītības pieejamību un, protams, lai viņiem būtu motivācija,” saka Alla Imanta no IZM.

Par motivāciju mācīties stāsta meitenes, kuras "Pieci.lv" sastop pie Rīgas Valsts tehnikuma (RVT): “Slikti, ļoti slikti. Vairs nebūs stimula mācīties, jo tas bija motivējoši. Tas ir traki. Motivācija uzreiz tāda mazāka. Nav vairs tas. Mēs vienmēr mācījāmies par augstāku vidējo atzīmi. Stipendija, stipendija, bet tagad nav stipendijas – labi, jāiet uz stundu pasēdēt.”

Viņām stipendija drīzāk bija kabatas nauda: “Nu, es nezinu, skolā ēdienam vai kaut kur izklaidēties.”

Citiem tēriņu ir vairāk, tā stāsta pie Rīgas Tirdzniecības profesionālās vidusskolas sastaptā jauniete: “Piemēram, mums klasesbiedrene dzīvo kojās, viņai tas ir, lai iztiktu kojās, lai nopirktu ēdienu un visu pārējo.”

Bez Eiropas Savienības stipendijām palikuši ne tikai profesionālo skolu audzēkņi.

Naudas nebūs arī doktorantūras studentiem. Līdz šim viņi katru mēnesi saņēma daudz vairāk nekā skolēni - no 640 līdz pat 1100 eiro mēnesī.

Eiropas Savienības stipendijas palikušas tikai programmā “Jauniešu garantija”. 17 līdz 29 gadus vecie jaunieši var apgūt savu pirmo arodu 26 Latvijas profesionālās skolās un katru mēnesi saņemt līdz pat 115 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti