Rīta intervija

RD Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane

Rīta intervija

Liepājas SEZ vēlas "Liepājas metalurga" teritoriju atjaunot tautsaimniecības kartē

Rīta viesis - Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Egīls Baldzēns

Arodbiedrību savienība: Budžeta veidošanā izpalika konsultācijas ar sociālajiem partneriem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Veidojot nākamā gada budžetu, konsultācijas ar sociālajiem partneriem nav notikušas, līdz ar to sociālās apdrošināšanas principi nav ievēroti un valdība pati nepilda savus lēmumus – gan par veselības aprūpes, gan par pedagogu darba samaksas grafiku. Tā Latvijas Radio sacīja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības vadītājs Egils Baldzēns.

Baldzēns uzsver, ka valdība ir izveidota stipra, bet sarežģīta un lēmumus mēģina pieņemt savā vidū. Taču sabiedrības ignorēšana nenoved pie labākā rezultāta.

“Valdība mēģina vispirms sastiķēt no piecām stiprām partijām dažādus priekšlikumus kopā, kas viens otru tā kā balsta. Bet pirms tam viņai noteikti bija jāuzrunā darbadevēji, arodbiedrības, lai dzirdētu visas idejas, kas ir blakus. Nevis mēģināt ar šīm piecām partijām kā sabiedrības absolūtu kvintesenci atrisināt visas problēmas. Tieši tā ir atrautība lēmumu pieņemšanā, lai gan tur ir gaiši prāti.

Domāju – sabiedrības ignorēšana nenoved pie labākā rezultāta.

Tas nenozīmē, ka ir jāklausa sociālie partneri, sadarbības partneri vai NVO. Izdiskutē, uzklausa, pēc tam jau ņem vērā savās iekšējās diskusijās šos argumentus. Un tad jau tā diskusija un izvēles ceļi bagātāki. Ja to ignorē, vienmēr nonākam pie sliktākiem rezultātiem, nekā iespējams,” sacīja Baldzēns.

Ja valdība neko budžeta projektā nemainīs, arodbiedrība vērsīsies pie Saeimas frakcijām, nepieciešamības gadījumā veiks arī citas darbības, lai mainītu valdības darba stilu.

Valdība un sociālie partneri Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē piektdien, 27. septembrī, turpinās risināt domstarpības par nākamā gada budžetu. Savukārt Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības valde jau tagad nolēmusi neatbalstīt 2020. gada budžeta projektu.

KONTEKSTS:

Valsts budžets 2020. gadam pārsniegs 10 miljardus eiro, un tas būs par aptuveni 500 miljoniem vairāk nekā šogad.

Prioritārajiem pasākumiem 2020. gada budžetā papildus pārdalīs 173,9 miljonus eiro. No tiem 91,12 miljoni eiro pārdalīti ministriju prioritātēm, starpnozaru prioritārajiem pasākumiem papildus pārdalīti 72,4 miljoni eiro, bet 10,44 miljoni eiro pārdalīti neatkarīgo iestāžu prioritātēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti