Arodbiedrībām nav būtisku iebildumu pret nodokļu reformu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Finanšu ministrijas (FM) sagatavoto nodokļu reformu arodbiedrības uzņēmušas drīzāk atbalstoši un kritiku tai velta maz. To varēja secināt Latvijas Brīvo arodbiedrība savienības padomes trešdienas, 22.marta, sēdē, kurā piedalījās arī finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Pēc ministres uzklausīšanas arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Egils Baldzēns atzina, ka nodokļu reformā iekļautās izmaiņas lielā mērā sakrīt ar  arodbiedrību mērķiem.

Piemēram, nodokļu sloga samazināšana darbaspēkam, jo reformā piedāvāts samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli un palielināt ar nodokļiem neapliekamo minimumu.

Arodbiedrību pārstāvji gan norādīja, ka viņiem ir svarīgs arī sociālo iemaksu jautājums, kas piedāvātajā reformā neesot pietiekami atspoguļots.

Baldzēns Latvijas Radio atzina, ka, protams, ir jautājumi, par kuriem vajadzētu diskutēt, ja ir nodokļu reforma, “nevar būt, ka visi jautājumi iepriecina un sajūsmina”, bet arodbiedrības ieinteresēta darbaspēka nodokļa samazināšanā, minimālas algas un ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamā minimuma straujā pieaugumā.

Baldzēns atzina, ka reformas iecere nav pārāk utopisks plāns, un ir realizējama.  

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Jau ziņots, ka Finanšu ministrija nākusi klajā ar piedāvājumu plašākām nodokļu izmaiņām, slogu pārnesot no darbaspēka uz kapitāla nodokļiem. Iecerēt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi samazināt līdz 20% ieņēmumiem līdz 45 000 eiro gadā, bet ieņēmumiem virs 45 000 eiro gadā noteikt IIN likmi 23% apmērā. Savukārt kapitāla nodokļos paredz noteikt IIN likmi 20%, bet 0% likmi reinvestētajai peļņai. Tāpat plānots atteikties no atbrīvojumiem, kas tiks kompensēti ar darba spēka nodokļu samazinājumu.

Ministrija arī piedāvā celt minimālo algu līdz 430 eiro (pašlaik 380 eiro), kā arī atcelt solidaritātes nodokli. Tāpat paredzēts noteikt diferencēto nepaliekamo minimumu.

Eksperti norāda, ka šādas izmaiņas īstermiņā mazinās budžeta ieņēmumus, taču to var segt netiešie ieguvumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti