Arodbiedrība: Nākamgad mediķu algu kāpumam atvēlēts mazāk par pusi no nepieciešamā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) paziņojumā medijiem paudusi neizpratni un sašutumu par valdībā apstiprināto budžeta likumprojektu, kuru mediķu algu pieaugumam paredzēts atvēlēt mazāk nekā prasīts.

Lai mediķu darba samaksa augtu līdzvērtīgi darba samaksas pieaugumam valstī, vajadzīgi ne mazāk kā 75 miljoni eiro, norādīja LVSADA. Arodbiedrība šo jautājumu iekļāva streika prasībās, un sarunās ar Veselības ministriju esot panākta konceptuālu vienošanos, ka 2022.gadā tiek palielināta vidējā darba samaksa tarifu daļā par 10% visām ārstniecības personām.

1.oktobrī Veselības aprūpes nozares apakšpadome nolēma aicināt Ministru kabinetu atbalstīt visu Veselības ministrijas pieprasīto finanšu līdzekļu apjoma piešķiršanu darba samaksas pieaugumam ārstniecības personām 2022. gadā. Arī Nacionālā trīspusējās sadarbības padomē gan arodbiedrība, gan devēju puse esot norādījuši uz nepieciešamību stiprināt cilvēkresursus Veselības aprūpes nozarē, aicinot palielināt nozares darbinieku atalgojumu par vismaz 10% tarifu daļā.

Neskatoties uz Covid-19 pandēmijas radīto papildus fizisko un garīgo slodzi ārstniecības personālam, valdība ir lēmusi ārstniecības personu darba samaksas pieaugumam atvēlēt 35 miljonus eiro, kas nav pat puse no nepieciešamā, norādīja arodbiedrība.

LVSADA aicina Saeimas deputātus nebalsot par nākamā gada valsts budžetu, kamēr netiek nenodrošināts mediķu atalgojuma pieaugums vismaz par 10% 2022.gadā.

KONTEKSTS:

Saskaņā ar valdības apstiprināto 2022. gada valsts budžeta projektu Veselības nozare papildus saņems 130,5 miljonus eiro, tai skaitā veselības aprūpes pakalpojumu onkoloģijas jomā uzlabošanai 49,8 miljonus eiro.  Ārstniecības personu darba samaksas pieaugumam papildus paredzēti 40,6 miljoni eiro – 35 miljoni eiro medicīnas personālam, bet 5,6 miljoni eiro rezidentiem. 

Kopumā 2022.gada valsts budžetā paredzēti izdevumi 12,406 miljardu eiro, bet ieņēmumi 10,663 miljardu eiro apmērā. Par budžetu vēl jālemj Saeimai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti