Eiro fokusā

Mazie un vidējie uzņēmumi varēs saņemt atbalstu akciju un obligāciju emisijai biržā

Eiro fokusā

Programma “Piens un augļi skolai”: kādas izmaiņas ieviesa Covid pandēmija

Ārkārtējā situācija veikalu tiešo piegāžu biznesam likusi uzņemt straujākus apgriezienus

Ārkārtējā situācija veikalu tiešo piegāžu biznesam likusi uzņemt straujākus apgriezienus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Līdz ārkārtējās situācijas sākumam tiešo piegāžu biznesu lēni, bet stabili attīstīja mazumtirgotāji un ēdinātāji, kas savas preces klientiem piegādāja pa pastu vai ar kurjeru starpniecību. Taču līdz ar Covid-19 diktētajiem notikumiem, kad daudzi brīvprātīgi vai piespiedu kārtā vairāk uzturējās mājās, tiešās piegādes strauji sāka attīstīt arī lielveikalu ķēdes. Vai līdz ar ārkārtējās situācijas beigām nu atkal paši dodamies uz veikaliem vai arī izvēlamies, lai veikali nāk pie mums?

Lielveikalu tīkls "Rimi Latvia" savu e-veikalu atvēra pērnā gada novembrī. Taču tā attīstību paātrināja ārkārtas situācijas izsludināšana šā gada sākumā. No piegādēm Rīgā tikts līdz Pierīgai, kā arī Jūrmalai, stāstīja "Rimi Latvia" e-komercijas formāta direktors Didzis Kirstuks.

"Pavasaris bija ļoti strauja pieprasījuma pieauguma laiks, kas bija izaicinājums visiem e-veikaliem. Bet tanī pašā laikā varam redzēt, ka šobrīd kopējais pieprasījuma līmenis noteikti ir augstāks, nekā tas bija pirms ārkārtējās situācijas. (..) Ja mēs skatāmies mājas piegādes, mēs šobrīd  katru dienu veicam vismaz par 50% vairāk mājas piegāžu nekā ārkārtējās situācijas laikā. Tā kā ir pamats uzskatīt, ka pārtikas tirdzniecība interneta vidē ir, protams, jau citā līmenī, nekā tā bija pirms ārkārtējās situācijas, un paredzam arī, ka turpināsies šī izaugsme," teica Kirstuks.

Mājas piegādes ir populārākais pakalpojumu veids, bet "Rimi Latvia" sola attīstīt arī tā saukto "Rimi Drive" un iepriekš pasūtinātu pirkumu izņemšanas iespējas veikalos. Tādas gan pašlaik ir tikai četros lielākajos tirdzniecības centros Rīgā.

Tikmēr uzņēmums "Barbora", kas klientiem piegādā preces no veikalu "Maxima" plauktiem, ir strauji attīstījis ne tikai tiešās piegādes, bet arī e-veikalā noskatīto preču komplektēšanu un iespēju pasūtījumu saņemt veikalā, nestaigājot gar plauktiem, stāstīja "Barbora.lv" vadītāja Latvijā Sanita Bērziņa.

"Pēc ārkārtējās situācijas atcelšanas arī sākās tieši e-komercijas nesezona. Un šajā nesezonā bija vērojams pieprasījuma kritums. Tomēr, atsākoties skolas gaitām un rudenim sākoties, mēs redzam, ka atkal pieprasījums palielinās. Redzam arī, ka daudzi klienti, kas par tādiem kļuva ārkārtējās situācijas laikā, ir saglabājušies arī vasaras laikā un atgriežas tagad, sākoties septembrim," klāstīja "Barbora.lv" vadītāja.

Viņa norādīja, ka līdz ārkārtējai situācijai "Barbora.lv" piegādāja preces Rīgas robežas, bet ārkārtējās situācijas laikā sākta preču piegāde arī citās Latvijas pilsētās. Pasūtījums jāveic interneta vidē un pašiem jāatbrauc precei pakaļ uz "Maxima" veikalu. "Pašlaik mēs redzam šādam biznesa tipam lielu potenciālu un izaugsmi."

Tiešajās piegādēs gada laikā pircēju skaits ir audzis par 9%. Tā lēsa Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs.

"Domāju, ka šāda tendence saglabāsies. Pirmkārt, tāpēc, ka cilvēki ir iemācījušies un ir lielāka interese netērēt savu laiku uz iepirkšanos un saņemt preci mājās. Otrs – ir skaidrs, ka Covid-19 vēl nav beidzies, līdz ar to daudzi cilvēki, kas izvairās no iepirkšanās publiskā telpā, izvēlas šo iepirkšanās veidu. Un tirgotāji attīsta," teica Danusēvičs.

Viņš klāstīja, ka valdībā iesniegts aicinājums atbalstīt mazos un vidējos tirgotājus tirdzniecības platformu izveidei e-vidē. "Ceram, ka valdība atbalstīs, un tad šī iepirkšanās būs pieejamāka ne tikai Rīgā un tuvākajā apkārtnē, bet arī visā Latvijas teritorijā. Protams, ir atsevišķi šķēršļi, un ar likumdevēju cenšamies tos novērst. Ja ir legāla prece, piemēram, alkohols un tabaka, jābūt iespējai to nopirkt arī attālināti (..)."

Tirgotāji cer panākt ne tikai alkohola attālinātu tirgošanu arī turpmāk, bet arī akcizēto preču klāsta papildināšanu ar tabakas izstrādājumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti