Rīta Panorāma

Pirmās palīdzības ABC. Atdzīvināšana - zīdaiņi

Rīta Panorāma

Koncertuzvedums "Bez teātra mēs nevaram..."

Intervija ar Jāni Abāšinu par OCTA polišu cenu celšanos

Arī turpmāk OCTA cenas varētu kāpt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Lai arī OCTA cenas pēdējā laikā ir būtiski augušas, tomēr to kāpums vēl nav beidzies, intervijā LTV raidījumam „Rīta Panorāma” trešdienas, 12.jūlija, rītā sacīja Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins.

Viņš norādīja, ka pārējās Baltijas valstīs OCTA cena ir ap 100 eiro. „Mums ar leišiem un igauņiem tiem cipariem vajadzētu izlīdzināties,” pieļāva Abāšins, gan nesolot, ka tā patiešām notiks. Rietumeiropas cenu Latvijā gan nebūs, viņš piezīmēja.

OCTA cenas pieaugumam ir vairāki cēloņi. Pirmkārt, ir mainījušies Ministru kabineta (MK) noteikumi, kas paredz lielāku nemateriālo atlīdzību zaudējuma gadījumā. Proti, ja agrāk par tuvinieka nāvi autoavārijās atlīdzība bija 150 eiro, tad tagad pārsniedz 10 000 eiro.

Otrkārt, Valsts ieņēmumu dienests cenšas panākt, lai autoservisi vairāk strādātu legāli, nevis ēnu ekonomikā. Tas nozīmē, ka apdrošinātājiem pieaug izmaksas.

Tāpat OCTA kāpumu sekmē vispārējā situācija ekonomikā, piemēram, inflācija.

Ziņots, ka OCTA apdrošinātājiem līdz šim bija zaudējumus radošs bizness. LETA maijā bija novērojusi, ka, piemēram, 2007.gada izlaiduma automašīnai „Škoda Octavia”, kurai OCTA apdrošināšanu 12 mēnešiem pērn varēja iegādāties par 37,73 eiro, šobrīd lētākais piedāvājums ir par 81,9 eiro, "Bonus-Malus" klasei gada laikā uzlabojoties no 12. līdz 13. Savukārt 2002.gada izlaiduma automašīnai „Volvo S80”, kurai OCTA pirms gada varēja iegādāties par 56,30 eiro, šobrīd lētākais piedāvājums ir par 86,40 eiro, riska klasei pieaugot no 6. līdz 7., bet 2011.gada izlaiduma automašīnai „Hyundai i-30”, kuras OCTA apdrošināšanu 12 mēnešiem pērn varēja iegādāties par 36,84 eiro, šobrīd lētākais piedāvājums ir par 54,82 eiro, „Bonus-Malus” klasei gada laikā augot no 16. līdz 17.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti