Panorāma

Kur ir lielākie riski saslimt ar Covid-19?

Panorāma

PVN samazinājuma viesnīcām nebūs

Arī studenti lūdz finansiālu palīdzību Covid-19 dēļ

Arī studenti lūdz finansiālu palīdzību Covid-19 dēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Covid-19 pandēmija izgaismojusi kādu ilgi nerisinātu problēmu augstākajā izglītībā. Latvijā 80% pilna laika studentu paralēli studijām ir spiesti strādāt. Daudzi to dara, lai par augstāko izglītību varētu samaksāt un nosegtu ikdienas tēriņus. Līdz ar Covid-19 krīzi viesmīlības un pakalpojumu sektorā nodarbinātie studenti savus ienākumus ir zaudējuši un katrs desmitais students domā par studiju pārtraukšanu.

Šobrīd Latvijā ir vismaz 8000 studentu, kuriem steidzami ir vajadzīgs valsts atbalsts, lai spētu izdzīvot un turpināt studēt. Tāpat 10 000 studentu apsver iespēju pārtraukt studijas, ja vairs ārkārtējās situācijas dēļ nespēs segt ikdienas izdevumus.

Emocionālā video un vēl emocionālākos pieredzes stāstos savos sociālo tīklu kontos šonedēļ dalījušies vairāki tūkstoši studentu.

“Lielai daļai studentu ir samazinājušies ienākumi. Ir zaudēti tipiskie studentu darbi, kas ir apkalpojošais sektors, pakalpojumu sektors,” stāsta Latvijas Studentu apvienības prezidente Justīne Širina.

Kā savos pētījumos norādījuši OECD eksperti, Latvijā mazāk nekā puse bakalaura līmeņa studentu diplomu iegūst paredzētajā laikā, bez mācību pārtraukumiem. Tāpat pārāk liela daļa studentu, kā izpētījis Latvijas Universitātes Socioloģijas institūts - 81%, ne vien mācās, bet arī strādā. Tas studentu ieskatā šoreiz spilgti norāda uz gadiem ilgi nerisinātām problēmām.

Studenti nevar atļauties samaksāt par mācībām un sadzīvi.

“Mēs rosinām izveidot uz ārkārtējās situācijas laiku un līdz gada beigām īpašu stipendiju fondu, kas palīdzētu vissmagāk skartajiem. Tāpat arī paaugstināt akadēmiskās stipendijas, lai tās saņemtu lielāks studējošo skaits,” saka Širina.

Tikmēr izglītības un zinātnes ministres ārštata padomnieks, Vidzemes Augstskolas rektors Gatis Krūmiņš mudina “situāciju nedramatizēt”.

Izglītības ministrija sola atvieglot nosacījumus valsts galvoto studiju un studējošo kredītu saņemšanai, kas palīdzētu studiju laikā segt vajadzīgos izdevumus, bet naudu atmaksāt vēlāk, kad ir darbs. Tāpat studentiem, kuriem patlaban kredīts jāatmaksā, termiņš ir pagarināts. Bet par papildu stipendijām vēl varētu sekot atsevišķa saruna.

“Es teikšu, ka ir daudzas citas jomas. Un, ja mēs kaut kur naudu liekam iekšā, tad mums ir jādomā, ko mēs izdarīsim nākotnē. Šajā gadījumā es neteiktu, ka tā ir svarīgākā, pirmās prioritātes lieta. Lai arī man studenti piedod,” saka Krūmiņš.

Latvijā stipendijas patlaban saņem tikai pilna laika studenti, turklāt tikai paši labākie. Stipendijas apmērs ir 100 eiro mēnesī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti