Dienas ziņas

Darbu sāk Rīgas pagaidu administrācija

Dienas ziņas

Atceļ daudzdzīvokļu mājas izsoles rezultātus

Koronavīrusa izplatībai seko līdzi arī Vidzemē

Arī restorānu Cēsīs ietekmē situācija Ziemeļitālijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Straujā koronavīrusa izplatība Ziemeļitālijā ietekmē ne tikai turienes iedzīvotāju ikdienu. Arī kādam itāļu ēstuves īpašniekam no Cēsīm šobrīd ir apgrūtināta pārtikas produktu piegāde no vīrusa skartajiem reģioniem. Tikmēr ceļotgribētāji no Vidzemes braucienus plāno apdomīgi, tomēr pilnībā no došanās uz ārvalstīm pagaidām neatsakās.       

Itālis Maksis Macola kopā ar sievu Baibu Bārdu aptuveni pirms pusotra gada Cēsu vecpilsētā atvēra īstu itāļu ēstuvi. Viņa dzimtene ir Ziemeļitālija, Lombardijas reģions, kur šobrīd saistībā ar koronavīrusu ir noteikti dažādi ierobežojoši pasākumi.

Maksis stāstīja, ka rūpīgi seko līdzi notikumiem dzimtenē. Viņaprāt, stingrie ierobežojumi slimības skartajos reģionos ir nedaudz pārspīlēti.

“Tajā pašā laikā citas Eiropas valstis nerīkojas līdzīgi un iedzīvotāju, kā arī ceļotāju veselības pārbaudēm nepievērš tik lielu uzmanību. Manuprāt, tādās lielās pilsētās kā Londona, Berlīne, kur ierodas cilvēki no dažādām pasaules vietām, ir teju neiesējami ierobežot šāda vīrusa izplatību,” sprieda Maksis.

Maksis Macola stāstīja, ka ierobežojumi Ziemeļitālijā šobrīd ietekmē arī viņa biznesu Latvijā, jo itāļu ēdienu pagatavošanai viņš no šī reģiona pats regulāri piegādā dažādus pārtikas produktus.

“Tie ir dažādi augstas klases pārtikas produkti, piemēram, vīns, siers, olīveļļa, kurus nu mums būs jāmēģina aizstāt ar līdzvērtīgiem šeit pat Latvijā nopērkamiem produktiem,” stāsta Maksis.

“Plāns bija nākamajā mēnesī doties uz Itāliju, bet tagad skatīsimies, kā šī situācija attīstās, mēs noteikti nogaidīsim un vērosim, kas notiks,” piebilda Maksis.

Savukārt Vidzemes tūrisma kompānijas “Baltgo” vadītāja Līga Pommere atzīst, ka, ņemot vērā pasaulē notiekošo, šopavasar drošāk apceļot Latviju un tuvākās Baltijas valstis.

Martā “Baltgo” plānoti braucieni arī uz Dienviditāliju. Kompānijas vadītāja jau saņēmusi vairākus zvanus no ceļotājiem, kuri interesējušies par savu drošību. Pommere aicina sekot līdzi situācijas attīstībai, tai pašā laikā atcerēties, ka Itālijas teritorija ir ļoti liela.

Kā informē Ārlietu ministrija, šobrīd dienā tiek saņemti aptuveni 10 telefona zvani ar lūgumu palīdzēt izlemt braukt vai nebraukt uz kādu no koronavīrusa skartajām vietām. Ministrija iesaka sekot līdzi aktuālajai informācijai un situācijas attīstībai, kā arī atbildīgi lemt pašiem.  

KONTEKSTS:

2019. gada decembrī Ķīnā sākās jauna vīrusa izplatība. Jaunā vīrusa "Covid-19" uzliesmojuma epicentrs ir Ķīnas centrālās daļas pilsēta Uhaņa, kurā dzīvo 11 miljoni cilvēku. Lai nepieļautu vīrusa izplatību, Ķīna paziņojusi par valsts mēroga ierobežojumiem. Vīruss izplatījies arī ārpus Ķīnas. Pasaules Veselības organizācija (PVO) saistībā ar Ķīnas koronavīrusu izsludinājusi augstāko starptautisko ārkārtas stāvokli veselības aizsardzības jomā.  

"Covid-19" konstatēts arī vairākās Eiropas valstīs, tostarp Francijā, Itālijā, Austrijā, Horvātijā, Šveicē un Grieķijā. 

Reaģējot uz situāciju, Latvija 24. februārī lēma ieviest piesardzības pasākumus iebraucējiem no Itālijas ziemeļiem, Dienvidkorejas un Irānas.

Vienlaikus infektologi brīdinājuši, ka "Covid-19" neizbēgami nonāks arī Latvijā, bet uzdevums ir pēc iespējas attālināt vīrusa nonākšanu mūsu valstī. Pēc iespējas attālinot vīrusa nokļūšanu Latvijā, ir cerības sagaidīt vakcīnu. Tāpat vasaras tuvošanās varētu mazināt vīrusa izplatību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti