Arī reitingu aģentūra «Moody’s» paaugstina Latvijas kredītreitingu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Arī starptautiskā reitingu aģentūra "Moody’s" paaugstinājusi Latvijas kredītreitingu, informē Finanšu mininistrijas pārstāvji. Valsts kredītreitings ilgtermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā ir paaugstināts no „Baa2” uz „Baa1”. Nākotnes prognozes  vērtējums ir noteikts stabils.

“Aģentūra savu lēmumu pamato ar Latvijas spēcīgo ekonomikas izaugsmi, uzlabojumiem fiskālajā sektorā un labiem budžeta un parāda rādītājiem, kā arī ar mūsu iestāšanos eirozonā. Svarīgi atzīmēt, ka tas ir augsts novērtējums mūsu valstij, jo pēdējā gada laikā tikai Latvija un Spānija ir vienīgās valstis visā Eiropas Savienībā, kurām visas trīs lielākās starptautiskās reitingu aģentūras ir paaugstinājušas kredītreitingu. Tas norāda uz šī lēmuma nozīmīgumu, pamatotību un vienprātību,” norāda finanšu ministrs Andris Vilks.

Aģentūra sagaida, ka Latvijas ekonomika arī turpmāk būs viena no visstraujāk augošajām Eiropas Savienībā (ES), un 2014. gadā iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums tiek prognozēts 3,6%, bet 2015. gadā 3,8% līmenī.

Tiek norādīts, ka Latvijas izaugsmes sākumā tās galvenais dzinējspēks bija eksporta sektors, taču tagad tās pamats kļuvis izvērstāks un kopš 2012. gada arvien lielāku lomu izaugsmē nodrošina privātais patēriņš.

Aģentūra sagaida, ka Latvijas valdība arī turpmāk īstenos apdomīgu fiskālo politiku un budžeta deficīts nepārsniegs 1% līmeni. Aģentūra paredz, ka vispārējais valdības parāds pret IKP  turpinās samazināties 2014.-2015. gadā, atmaksājot aizdevumus Eiropas Komisijai un Pasaules bankai.

Tāpat Latvijas iestāšanās eirozonā ir mazinājusi valūtas risku un citus finanšu sektora riskus, kas varētu bankām radīt papildus likviditātes iespējas.

Stabils nākotnes novērtējums noteikts, jo pozitīvie sasniegumi ir līdzsvarā ar potenciālajiem riskiem. Reitinga paaugstinājums varētu sekot, ja ekonomika turpina stabilu un spēcīgu izaugsmi; valdība turpinās nodrošināt progresu fiskālās elastības paaugstināšanā un sektora spēcināšanā; kā arī tiks mazināts ārējais parāds. 

"Moody’s" brīdina, ka nākotnes prognozi var samazināt, ja valdība būtiski mainīs fiskālās politikas kursu un ekonomikas izaugsme būs zemāka par aģentūras prognozēto.

Kā iepriekš vēstīts, Latvijas kredītreitingu maija beigās paaugstināja starptautiskā reitingu aģentūra „Standard&Poor’s”. Valsts kredītreitings ilgtermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā „Standard&Poor’s” paaugstināja no „BBB+” uz „A-”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti