Arī «Moody’s» pazemina Krievijas kredītreitingu līdz «atkritumu līmenim»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Arī starptautiskā kredītreitingu aģentūra „Moody's” samazinājusi Krievijas valsts obligāciju reitingu no Baa3 līdz Ba1 ar negatīvu prognozi, līdz ar to Krievijas obligācijas iekļautas spekulatīvajā jeb  „atkritumu zonā”, kurā nonāk vērtspapīri, kuros nav vērts investēt, ziņo raidsabiedrības BBC Krievijas dienests.

Eksperti sagaida arī turpmāku rubļa vērtības un Krievijas biržu indeksu kritumu pēc šī kredītreitingu aģentūras paziņojuma.  

Kredītreitinga pazemināšana neapšaubāmi izraisīs vairāku investīcijas fondu aiziešanu no Krievijas tirgus, jo šo fondu iekšējie noteikumi neļauj strādāt ar „atkritumu zonā” nonākušo valstu vērstpapīriem, norāda BBC.

„Moody's” paredz, ka šogad Krievijas ekonomiku sagaida dziļa recesija, turklāt ekonomikas lejupslīde turpināsies arī 2016.gadā. 

Aģentūras eksperti reitinga pazemināšanu skaidro ar neparedzamu politisku dinamiku un fiskālas stabilitātes mazināšanos. Tāpat „Moody's” norāda uz ļoti zemu, taču pieaugošu risku, ka Krievijas vadība pieņems lēmumus, kas apdraudēs savlaicīgu saistību dzēšanu par valsts vērtspapīriem. 

„Moody's” ir jau otra no trīs lielākajām aģentūrām, kura samazināja Krievijas kredītreitingu līdz „atkritumu līmenim”. 

Iepriekš, 26.janvārī  starptautiskā kredītreitingu aģentūra “Standard&Poors” samazināja Krievijas kredītreitingu līdz BB+, kas vērtējams kā spekulatīvais jeb "atkritumu līmenis".

Vienīgā aģentūra, kas to nav izdarījusi, ir „Fitch”, taču arī tā 10.janvārī samazinājusi Krievijas reitingu no BBB līdz BBB-, ierindojot Krievijas vērtspapīrus tikai vienu pakāpi virs „atkritumu līmeņa”. Visu trīs aģentūru prognozes ir negatīvas, kas nozīmē – tās varēs jebkurā laika pārskatīt uz sliktāko pusi.

Krievijas finanšu ministrs Antons Siluanovs pēc „Moody’s” lēmuma paziņojis, ka aģentūra izmantojusi pārāk pesimistiskas prognozes un ņēma vērā politiskus faktorus. 

„ES uzskatu „Moody’s vērtējumu ne tikai par nepamatoti negatīvu, bet arī balstītu uz ārkārtīgi pesimistiskām prognozēm, kurām šobrīd nav līdzīgu vērtējumu,”  paziņojis Siluanovs.

Finanšu ministrijas paziņojumā medijiem norādīts, ka aģentūra nav ņēmusi vērā Krievijas ekonomikas un finanšu sistēmas spēcīgas puses.  

Analītiķi savukārt neparedz, ka kredītreitinga samazināšana būtiski ietekmētu Krieviju, jo pēc ekonomistu aplēsēm Krievijas parāds nepārsniedz 10% – 12% no iekšzemes kopprodukta, kas makroekonomikā tiek uzskatīts par samērā nelielu rādītāju.      

 Jau vēstīts, ka  pēdējos mēnešos kredītreitingu aģentūras vairākkārt ir samazinājušas Krievijas kredītreitingu, aizvien skeptiskāk vērtējot tās ekonomiku. Arī rubļa vērtība kopš sankciju pret Krieviju ieviešanas ir kritusies.

Krievijas rubļa vērtības straujo krišanos ietekmēja gan Eiropas Savienības un citu valstu sankcijas, lai apturētu Maskavas agresiju Austrumukrainā, gan naftas cenu samazināšanās pasaules biržās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti