Arī Latgalē var veiksmīgi saimniekot un ražot inovatīvus produktus – rēzekniešu Daņiļinu ģimenes pieredze

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Rēzeknes novada Ilzeskalnā bioloģiskajā saimniecībā "Liepkalns" saimnieko Jūlija un Aleksejs Daņiļini. Jūlija izveidojusi jaunu produktu ar augstu pievienoto vērtību – veselīgas saldās un sāļās griķu uzkodas, kuru sastāvā ir pašu saimniecībā audzēti un diedzēti zaļie griķi. Saimniecībā top arī griķu muslis un drīzumā durvis vērs īpašā "Griķu rezidence".

Arī Latgalē var veiksmīgi saimniekot un ražot inovatīvus produktus – rēzekniešu Daņiļinu ģimenes pieredze
00:00 / 05:08
Lejuplādēt

Lai nokļūtu Daņiļinu saimniecībā, pa Ilzeskalna pagasta kalniem un lejām jābrauc kādi 15 kilometri. Bioloģiskā saimniecība "Liepkalns" atrodas pārsimt metrus no pašvaldības ceļa – ieputināta sniegā, blakus ražošanas ēkai un kaltei slejas jauna vēl oficiāli neatklāta "Griķu rezidence" – māja ar lieliem stiklotiem logiem, ar skatu uz mežu un griķu laukiem.  

Vārot kafiju, "Liepkalna" saimniece Jūlija, stāstīja, ka ziemā brīvdienās te ir mazāka rosība, toties, laikam kļūstot siltākam, dzīve šajā vietā kūsāt kūsā. 

"Mans vīrs ir vides inženieris pēc profesijas. Desmit gadus viņš strādāja Lauksaimniecības atbalsta dienestā un lauksaimniecība viņam bija kā hobijs, bet tad viņš nolēma pilnīgi atstāt darbu, ņemt kredītus un attīstīt saimniecību. Iegādājās aizvien vairāk zemes. Ar laiku saimniecība izaugusi no 10 hektāriem līdz 220 hektāriem pašlaik," teica saimniece.

Jūlija atzina, ka, strādājot stabilā darbā pilsētā, viņa tomēr vēlējusies vairāk brīvības un radošuma, tādēļ arī pati vēlāk pieņēmusi lēmumu mainīt savu dzīvi un atbalstīt dzīvesbiedru.

"Mans pienākums ir radīt pievienoto vērtību, lai viņam nebūtu tik garlaicīgi kontrolēt tos traktoru darbus, saimniecību, ražu un sēju. Mēs daļu no izaudzētās ražas pārstrādājam, un es esmu atbildīga par produktiem, tūristiem, jo pie mums brauc arī ciemiņi," norādīja Jūlija.

Ar aizrautību stāstot par Ilzeskalna apkārtnes dabu, lauku darbiem, ideju meklēšanu, biznesa tālāku attīstību, Jūlija Daņiļina atzina, ka tas viss viņai ir vitāli nepieciešams, lai noķertu īsto dzīves garšu un laimes sajūtu.

"Man vajag darboties vairākās jomās, lai nav garlaicīgi vienā. Es esmu radošs cilvēks, tāpēc man vajag darīt dažādus darbus un kaut kur pilnveidoties, lai būtu tāds izaicinājums. Ja tu visu zini, visu vari, pazūd interese un tad arī dzīves kvalitāte.

Lai es būtu laimīga, es meklēju jaunus izaicinājums, jaunas lietas, ko vēl var darīt tādu, ko nekad neesmu darījusi, " sacīja "Liepkalna" saimniece.

Jūlija piebilda, ka nenožēlo izdarīto izvēli par labu saimniekošanai un saražotās produkcijas pārstrādei.

"Mēs no graudaugiem ražojam četru veidu miltus: kviešu, zirņu, rudzu un griķu, un arī makaronus. Es esmu nodibinājusi savu uzņēmumu zem zīmola "Grikši". Mēs ražojam diedzētu griķu uzkodas un citus produktus. Diedzētu griķu batoniņa "Grikši" sastāvā ir tikai trīs dabīgās sastāvdaļas, un tur nav cukura. Vēl ir mini batoniņi, diedzētu griķu krekeri, tagad uzsākām arī musli ražošanu no diedzētiem, kaltētiem griķiem. Mums ir arī zaļo griķu kotlešu sausais maisījums ar visām garšvielām, kam tikai vajag pievienot olu un ūdeni un var cept," lepojās Jūlija.

Abi "Liepkalna" saimnieki nebaidās no izaicinājumiem, ir gatavi attīstīt savu bioloģisko saimniecību un ražot inovatīvus produktus. Šogad Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta atbalsta programmā sievietēm uzņēmējām lauksaimniecības un pārtikas nozarē Jūlija Daņiļina ieguva pirmo vietu un 10 000 eiro balvu tālākai savas idejas attīstībai.

"Ir vairāki konkursi, un es cenšos iesaistīties un piedalīties, jo arī man kaut kur vajag smelties to motivāciju un papildus enerģiju. Un tas tiešām motivē, kad tu dabū kādu pirmo vietu, kā tagad konkursā, – tad gribas darīt vēl vairāk un turpināt. Tad arī tā papildu enerģija nāk," sacīja Jūlija Daņiļina.

Nākamais projekts ir "Griķu rezidences" atvēršana. Ēka jau ir gatava.

"Tagad atliek tikai atvērt "Griķu rezidenci", ko mēs arī darām, un tad parādīt visus mūsu griķu produktus, radīt iespēju tos tepat uz vietas degustēt, gatavot un pārsteigt viesus," skaidroja saimniece.

Jūlijas un Alekseja Daņiļinu saimē aug divi dēli, tāpēc ir cerība, ka viss paveiktais paliks ģimenē un dēliem būs iespēja strādāt Latvijā  un tālāk attīstīt "Liepkalnu".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti