Dienas ziņas

Kanāda sāk savu bruņoto spēku štāba būvniecību Latvijā

Dienas ziņas

Piesārņojumu Zemgalē vāks par 400 000 eiro

Darba devēji piedalās speciālistu sagatavošanā

Arī Kurzemes uzņēmēji iesaistās topošo speciālistu apmācībā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kā liecina pētījumi, Latvijai izaicinājums vairs nav bezdarbs, bet gan kvalificēta darbaspēka trūkums, kas ilgtermiņā var ietekmēt ekonomisko izaugsmi. Latvijas Darba devēju konfederācija īsteno projektu ar darba vidē balstītām mācībām, kam pamatā ir uzņēmēju un profesionālo mācību iestāžu sadarbība, lai vajadzīgos speciālistus sagatavotu darba vidē. 

Kvalificētu darbinieku trūkums šobrīd jūtams praktiski visās jomās – atzina Kurzemes reģiona uzņēmēji diskusijā Liepājas Valsts tehnikumā. Tiesa, pēdējo divu gadu laikā uzņēmumiem ir iespēja piedalīties Darba devēju konfederācijas īstenotajā projektā par darba vidē balstītām mācībām. Tā ir iespēja uzņēmējiem iesaistīties profesionālās izglītības procesā  mācību  programmas praktiskās daļas izstrādē, lai sagatavotu sev nepieciešamos speciālistus. Tā ir arī dalība kvalifikācijas eksāmenos un to vērtēšanā.

“Viņi redz šo jēgu, virsmērķi – viņi izaudzina savu nākamo darbinieku vai arī savai nozarei darbinieku tieši uzņēmumā uz vietas, maksimāli pietuvināti tam, kas tajā brīdī darba tirgū ir nepieciešams,” sacīja Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāve, projekta vadītāja Jolanta Vjakse.

“Pagājušā mācību gadā beidza viens audzēknis un pēc prakses palika uzņēmumā strādāt. Ieinteresējām ar darba algu, palika strādāt un vēl joprojām strādā,” pastāstīja uzņēmējs Dans Perševics.

Kurzemes reģionā par labāko darba devēju, kurš iesaistījies topošo speciālistu apmācībā, atzīta “Skandi motors” Liepājas filiāle.

Kā pastāstīja filiāles vadītājs Modris Tumpelis, abpusējā sadarbībā ar Liepājas Valsts tehnikumu ir izdevies piesaistīt vairākus kvalificētus darbiniekus, kas ir būtiski uzņēmuma attīstībā. Arī šobrīd tur savas praktiskās iemaņas pieredzējušu meistaru vadībā apgūst četri topošie automehāniķi.

Viņu vidū arī Liepājas Valsts tehnikuma 3. kursa audzēknis Matīss Palēvics: “Jāpalīdz mehāniķim, pašam jānodarbojas ar lietām, saistītām ar mehāniku. Patīk šī profesija, jo katru dienu ir kāds jauns izaicinājums un ir ļoti interesanti.

“Esam sakārtojuši darba vidi viņiem tādu, lai viņiem būtu maksimāli interesants darbs un nebūtu tikai tā – pastāvēt un paskatīties, bet viņi iesaistās darbā ar pilnu atdevi,” sacīja Tumpelis.

Savukārt par labāko profesionālo mācību iestādi Kurzemē, kas īsteno darba vidē balstītas mācības, Latvijas Darba devēju konfederācija atzinusi Liepājas Valsts tehnikumu. Šajā mācību gadā savas praktiskās iemaņas septiņās dažādās kvalifikācijās apguvuši 59 audzēkņi.

“Pieprasījums ir tik liels, ka mums pietrūkst audzēkņu, kurus sūtīt uzņēmumiem. Uzņēmumi ir ļoti atsaucīgi un grib sadarboties,” atklāja Liepājas Valsts tehnikuma direktora vietniece Ilze Kupše.

Projektā par darba vidē balstītām mācībām iesaistījušās 39 profesionālās izglītības iestādes un vairāk nekā 2,5 tūkstoši uzņēmēju no visas Latvijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti