Arī Kanāda asi kritizē ASV lēmumu ieviest muitas tarifus alumīnijam un tēraudam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Sešu ietekmīgāko rietumvalstu un Eiropas Savienības  finanšu ministri un Centrālo banku vadītāji sanāksmē asi kritizējuši ASV noteiktos ievedmuitas tarifus tēraudam un alumīnijam.

Kanādas finanšu ministrs Bils Monro tos nodēvēja par rietumvalstu šķelšanās pazīmi. “Mēs bijām vienisprātis, ka pēdējo dienu laikā iezīmējusies būtiska viedokļu atšķirība. Mēs uzskatām, ka amerikāņi nolēma īstenot nekonstruktīvas darbības. Tas grauj mūsu centienus kopā gūt panākumus,” sacīja Monro.

Kanādas pilsētā Vistlerā notikušajā sanāksmē tika arī  norādīts, ka  ASV sabiedrotajiem piemērotie tarifi grauj brīvo tirdzniecību un uzticību globālajai ekonomikai.

Diskusijas par šo jautājumu tiks turpinātas 8. un 9. jūnijā  paredzētājā septiņu valstu vadītāju un Eiropas Savienības līderu samitā.

Pēc Vistleras sarunām arī Eiropas Komisijas  priekšsēdētāja vietnieks Valdis Dombrovskis uzsvēra, ka notikumi vienā pasaules reģionā ietekmē citus reģionus un globālo ekonomikas izaugsmi kopumā. Tāpēc ir svarīgi, lai lielvaras savlaicīgi koordinētu pozīcijas attiecībā uz izaicinājumiem un riskiem, kas varētu apdraudēt globālās ekonomikas attīstību.

KONTEKSTS:

ASV ir nonākušas asas kritikas centrā pēc tam, kad piektdien stājās spēkā jaunas nodevas no Eiropas Savienības, Kanādas un Meksikas ievestajam alumīnijam un tēraudam. Kanādā notikušajā G7 valstu finanšu ministru tikšanās laikā ASV tika nosūtīts skaidrs signāls par sabiedroto neapmierinātību ar šādu lēmumu, pieprasot Trampam šos negodīgos tarifus atcelt.

Atsevišķi analītiķi norāda, ka Trampa nostāja var veicināt to, ka tuvākie sabiedrotie no viņa novēršas pat par spīti tam, ka arī citas valstis vaino Ķīnu par netaisnīgām subsīdijām un pasaules tirgu pārpludināšanu ar lētiem produktiem un izejmateriāliem, kas kaitē ārvalstu konkurentiem.

Saspīlējums starp abām lielvalstīm pieaudzis kopš pagājušā gada augusta, kad ASV prezidents Tramps apsūdzēja Ķīnu negodīgā tirdzniecības praksē un ASV intelektuālā īpašuma zagšanā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti